‘Lupii’, felicitați, în plenul Consiliului Local, pentru câștigarea Cupei României

Astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Local, reprezentanții echipei de hochei Corona ,,Wolves” Brașov au fost felicitați de consilierii locali și conducerea Primăriei Brașov pentru câștigarea Cupei României, în finala câștigată împotriva echipei SC Miercurea Ciuc.

La ședința Consiliului Local au fost prezenți: antrenorul ,,lupilor” Dave MacQueen, team-manager-ul echipei Árpád Mihály și Roberto Gliga, căpitanul echipei.

,,Bună ziua (în limba română, n.n.). Astea sunt, cu scuzele mele, singurele cuvinte în limba română pe care le știu. Numele meu este Dave McQueen și sunt antrenorul principal al echipei Corona ,,Wolves” Brașov. În primul rând, vă mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați primit astăzi aici.  Este cu siguranță o onoare și un privilegiu să vii la o astfel de întâlnire și să fii recunoscut pentru realizări.  Suntem foarte, foarte mândri de echipa noastră.  Și, cu siguranță, fiind aici astăzi dovedește că știți cât de mult au luptat băieții  noștri.  Am mers acolo pentru un singur motiv, să aducem înapoi Cupa României, aici, în acest frumos oraș. Mai avem, încă, de luptat în două campionate, Erste Liga și Campionatul României, pentru a încerca să obținem și aceste trofee.  Deci, munca noastră nu s-a terminat încă. Dar puteți ține cont de promisiunea mea, vom continua să luptăm și să câștigăm pentru brașoveni”, a declarat Dave MacQueen.

,,I-am invitat astăzi pe reprezentanții clubului de hochei Corona Brașov, recent câștigătoare, pentru a treia oară, a Cupei României. Cu atât mai importantă este această victorie, deoarece în  finală, am câștigat împotriva rivalilor noștri tradiționali, echipa din Miercurea Ciuc. A fost o finală câștigată, în acest week-end, scorul de 5-2. Le urez bun venit în plenul Consiliului Local și vreau să îi felicităm și să le acordăm o bine-meritată runda de aplauze pentru această performanță. Vă mulțumim și suntem mândrii de voi”, a completat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Corona Brașov pierde în fața lui Dinamo București, scor 0-3, în etapa a 13-a din Divizia A1 de volei feminin

În luna ianuarie sportivii și echipa tehnică vor fi premiați pentru această reușită, conform Legii nr. 69/2000 actualizată, Legea Sportului, respectiv HG nr. 1447/2007 actualizată, privind normele de aplicare a legii nr. 69/2000. Astfel, jucătorii vor fi premiați cu 3000 de lei, impozabili, antrenorul principal cu 8000 lei, impozabili, secundul cu 5000 lei, impozabili, iar echipa tehnică (fizioterapeut, maseur, team manager) cu 2000 lei, impozabili.

Date despre echipă

Corona „Wolves” Brașov (actualmente campioană națională „én-titre”) este triplă campioană a României și tripla câștigătoare a Cupei României, toate aceste performanțe fiind obținute în ultimul deceniu, după inaugurarea Patinoarului Olimpic din Brașov.

Lotul echipei pentru acest sezon este format din 26 de jucători (2 portari, 10 fundași și 14 atacanți), media de vârstă fiind de 26 de ani.

În lot sunt 19 de jucători autohtoni (din care trei naturalizați) plus 5 canadieni, un slovac și un jucător rus. Din cei 19 jucători, 11 sunt componenți ai echipei naționale

Șapte dintre jucătorii autohtoni sunt foști juniori ai echipei Corona: fundașii Tamás Gajdo, Andrei Haraga și Norbert Raduly și atacanții Andrei Vasile, Balázs Gajdo, Rareș Vasile, Zalán Szőcs și Iulian Ovidiu Corneanu.

Citeste și:  Corona Brașov pierde în fața lui Dinamo București, scor 0-3, în etapa a 13-a din Divizia A1 de volei feminin

Cel mai experimentat jucător al echipei este atacantul slovac Tomas Klempa (36 de ani), iar cel mai tânăr este atacantul Rareș Vasile (18 ani).

„Lupii” sunt antrenați în acest sezon de către antrenorul canadian Dave MacQueen (venit în primăvară la Brașov după ce a antrenat șapte sezoane în liga austriacă EBEL), care este asistat, din postura de antrenori secunzi, de către foștii jucători ai Coronei, Levente Zsok și Rajmond Fülöp.

În  postura de „team-manager” se află alt fost mare jucător al echipei Árpád Mihály.

Tradiția hocheistică a Brașovului începe pe lacurile de la Noua

 „Acolo, vechile familii din Dîrste și Noua reprimiseră în sânul lor fiii rătăcitori care, din dorința de a-şi face un rost, plecaseră în perioada 1900-1905 în Canada și Statele Unite ale Americii. O parte dintre aceștia s-au întors acasă și au adus cu ei tainele hocheiului, deprinse peste Ocean.

Astfel, în iarna dintre anii 1917 și 1918, pe lacul Noua, familiile din cele două cartiere joacă și popularizează hocheiul.

Primele echipe de hochei pe gheață din Brașov au apărut în zonele unde se practica și patinajul, respectiv în Dîrste-Noua (unde lacurile erau, iarnă de iarnă, amenajate pentru patinaj) și Centru-Schei, unde, la baza sportiva Tenis Club (actuală Olimpia)  pe terenurile de tenis iarna se amenaja un patinoar de mari dimensiuni. Între anii 1917-1922 cele două echipe jucau iarna aproape săptămânal câte un meci prin rotație la Olimpia și la lacul Noua. Astfel, în scurt timp, numărul de jucători a început să crească, iar calitatea jocului să fie din ce în ce mai ridicată.” (*Cristian Frisk, revista Historia -” Poveștile de început ale hocheiului românesc”).

Citeste și:  Corona Brașov pierde în fața lui Dinamo București, scor 0-3, în etapa a 13-a din Divizia A1 de volei feminin

Pe 3 ianuarie 1924 profesorul Dragoș Navrea avea să înființeze echipa de hochei Brașovia.

În același an,  trupele de vânători de munte din Brașov își înființează și ei propria echipă de hochei: Colțea Brașov.

Pe 22 și 23 ianuarie 1925, la Brașov, s-a desfășurat primul campionat de hochei din istoria României, echipa Brașovia devenind prima campioană națională din istoria hocheiului românesc. Au mai participat la acest prim campionat echipele Colțea Brașov și două echipe (A și B) ale clubului Tenis Club București.

În perioada comunistă, din cauza indiferenței factorilor de decizie locali privitor la acest sport de mare tradiție în orașul nostru, activitatea hocheistică s-a desfășurat fără mari performanțe, din cauza subfinanțării, cu toate acestea Brașovul a avut o serie de echipe, atât în prima ligă cât și în „Divizia B” : Șantierul Brașov, Sovrom Brașov, Steagul Roșu Brașov sau Tractorul Brașov care au reușit să continuie tradiția acestui sport în orașul nostru.

Problema infrastructurii hocheistice în orașul nostru fiind rezolvată în 2010 prin inaugurarea noului patinoar olimpic, hocheiul de performanță a revenit la Brașov, noua echipă a orașului reușind să câștige 6 trofee naționale, să aibă evoluții excelente în Liga MOL/Erste și să participe de trei ori în Cupa Continentală a Europei (de două ori turneul desfășurându-se în orașul nostru).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.