Mesajul lui Mircea Geoană pentru Stoltenberg: Jens, a fost o onoare să lucrăm împreună!

„Jens, a fost o onoare să lucrăm împreună”, îi transmite fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, lui Jens Stoltenberg. 

Jens Stoltenberg încheie 10 ani de mandat la vârful Alianței, ca Secretar general al NATO.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Mircea Geoană, candidat la prezidențiale, scrie: „Jens a transformat Alianța într-o forță mai pregătită și mai unită, reușind să navigheze cu măiestrie printre provocările globale din ce în ce mai complexe. Au fost cinci ani în care am colaborat intens cu Jens Stoltenberg la NATO și recunosc că, deși viața mi-a scos în față mulți lideri puternici, rar am văzut un leadership atât de plin de viziune și devotament. Moștenirea lui Jens va fi definită de perspectiva sa pentru un NATO mai puternic și mai rezilient, pregătit pentru provocările viitorului. Jens, a fost o onoare să lucrăm împreună!”.

Citeste și:  Patru pacienți de la un spital privat din Brașov au beneficiat de implantul celui mai prietenos stimulator cardiac

Se schimbă oficial conducerea NATO. Mark Rutte, fostul premier olandez, își preia marți atribuțiile de secretar general al celei mai puternice alianțe politico-militare de pe planetă. La finalul mandatului, Jens Stoltenberg a vorbit despre riscurile în cazul în care Rusia va câștiga războiul din Ucraina, despre susținerea Kievului și despre consolidarea prezenței aeriene a NATO în România.

La NATO, totul se decide prin consens. Ca atare, secretarul general nu poate schimba profund ceea ce face Alianța, dar lucrează în culise la stabilirea deciziilor, care apoi sunt aprobate de cei 32 de membri, și prezidează Consiliul Nord-Atlantic.

După un deceniu pe poziția de secretar general, Jens Stoltenberg a reușit la finalul mandatului să crească investițiile în apărare, iar majoritatea statelor membre au ajuns să aloce cel puțin 2% pentru bugetul apărării, Polonia urmând să aloce în 2025 4,5%.

Citeste și:  Un sfârșit de săptămână bogat în evenimente, la Opera Brașov

Jens Stoltenberg a insistat asupra faptului că aliații trebuie să mențină sprijinul pentru Ucraina pentru a descuraja Rusia și a vorbit și despre pericolul nuclear.

NATO a trimis un avion radar AWACS deasupra României, că să monitorizeze mișcările Rusiei la granița noastră. Decizia vine după seria de drone rusești care au intrat în spațiul aerian NATO în ultimele luni. Acest tip de apărare poate fi folosit ca un centru aerian de comandă, transmite Televiziunea Română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.