Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în vizită oficială la Braşov

Marcel-Ioan Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), a fost marţi, 19 iulie, în vizită oficială la Braşov.

Programul oficialului guvernamental a cuprins o întrevedere cu Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, şi cu prefectul Cătălin Văsii, urmată de o întâlnire tehnică pe tema proiectelor de infrastructură mare, la care au participat primarii din judeţul Braşov, oficialii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO Mediu Brașov şi cei ai SC Compania Apa SA – unul dintre operatorii regionali pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare care activează în judeţul Braşov.

Ministrul a avut o întâlnire şi cu reprezentanţii mediului de afaceri braşovean, în cadrul căreia antreprenorii au fost informaţi cu privire la două apeluri de proiecte care vor fi disponibile în perioada următoare pentru IMM-uri.

„Am avut un dialog foarte bun atât cu primarii, cât şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Am prezentat oportunităţile de accesare de fonduri pe zona schemelor de eficienţă energetică şi a celor de producere a energiei verzi, astfel încât gestionarea cheltuielilor cu utilităţile publice, deopotrivă în sectorul public şi în cel privat, să poată fi făcută în cele mai bune condiţii. Cu primarii am avut oportunitatea de a discuta aplicat pe proiectele de infrastructură de apă şi canalizare, dar şi pe proiectele care ţin de independenţa energetică. Costurile la utilităţile publice cresc într-un ritm alarmant, iar pentru primari tot ce înseamnă funcţionarea serviciilor publice – învăţământ, spitale, iluminat public, transport public de călători, este o sursă de cheltuieli asupra cărora trebuie să se gândească în mod pragmatic şi eficient cum le gestionează”, a explicat ministrul Boloş.

El a prezentat oportunităţile de granturi cu valori între 500.000 şi 5.000.000 de euro, care începând cu luna septembrie vor fi la dispoziţia primăriilor care doresc să devină independente energetic – producând energie verde pentru propriul consum, precum şi finanţările între 5.000.000 şi 15.000.000 de euro destinate primăriilor care îşi propun să comercializeze surplusul de energie verde obţinută din surse regenerabile (energie solară, geotermală etc.).

Citeste și:  Atenție drumeți montani! Munții Făgăraș îngheață - echipamentul de iarnă, obligatoriu!

O altă temă adusă în atenţia primarilor de către ministrul Proiectelor Europene s-a referit la posibilitatea UAT-urilor de a implementa prin forţe proprii proiecte investiţionale în domeniul infrastructurii de apă şi apă uzată, proiecte foarte importante pentru standardul de locuire şi calitatea vieţii oamenilor. În acest context, Marcel Boloş a evidenţiat proiectul în valoare de 258.000.000 de euro al Companiei Apa privind dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din 12 localităţi braşovene.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a menţionat că „astăzi, mai mult ca oricând, autorităţile administraţiei publice locale ar trebui să se bazeze pe accesarea de fonduri europene. În ceea ce ne priveşte, la nivelul Judeţului Braşov am demonstrat încă din anul 2016 că avem o preocupare continuă pentru implementarea fondurilor europene. Am devenit unul dintre judeţele importante la nivelul Regiunii 7 Centru, accesând fonduri POR 2014-2020 pentru modernizarea drumurilor judeţene, eficientizarea energetică a clădirilor publice, dotarea unităţii de primiri urgenţe şi a ambulatoriilor cu echipamente şi aparatură, fonduri POCA 2014-2020 pentru digitalizarea activităţii Consiliului Judeţean şi a instituţiilor medicale şi sociale din subordine, fonduri POIM 2014-2020 pentru gestionarea crizei COVID şi recuperarea investiţiei în construcţia secţiei modulare de ATI-COVID, precum şi fonduri POAT în vederea întocmirii documentaţiilor tehnice pentru reabilitarea mai multor drumuri judeţene din jurul municipiului Braşov. Avem depuse două proiecte în cadrul PNRR pentru creşterea eficienţei energetice a clădirii Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii şi a clădirii administrative a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie şi pregătim proiecte pentru viitorul exerciţiu financiar 2021-2027”.

Citeste și:  S-a semnat contractul de finanțare pentru extinderea rețelei de gaz din comuna Lisa. Investiție de 10,8 milioane de lei

În privinţa independenţei energetice, preşedintele CJ a menţionat că „am avut discuţii cu reprezentanţii Universităţii «Transilvania» şi în prezent avem în lista de investiţii realizarea unui studiu de fezabilitate pentru a crea această oportunitate la Aeroportul Braşov. Vrem să depunem proiecte şi pentru unităţile medicale din subordinea noastră, mari consumatoare de energie electrică, astfel încât să reuşim să diminuăm o parte din costurile cu utilităţile”.

„Bilanţul proiectelor cu fonduri europene implementate până în prezent de către Consiliul Judeţean Braşov, cu o valoare totală de peste 100.000.000 de euro, este o dovadă în plus că aici, în judeţul Braşov, oportunitatea accesării de fonduri este bine înţeleasă şi reprezintă şansa pe care toate comunităţile din România o au pentru dezvoltarea infrastructurii cu toate componentele sale”, a concluzionat ministrul Marcel Boloş.

Citeste și:  Yiwen Shen și Marko Džomba au electrizat Sala Patria cu un concert memorabil alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov

La finalul discuţiilor, oficialul MIPE a vizitat două proiecte implementate de administraţia judeţeană cu fonduri europene asigurate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Este vorba despre dotarea cu echipamente de ultimă generaţie şi aparatură medicală performantă a Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, proiect în valoare de peste 6,7 milioane de lei, respectiv de construcţia secţiei modulare de ATI-COVID la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, cu o valoare de 12,3 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.