Municipiul Brașov se alătură, și în acest an, celor peste 8.000 de orașe din întreaga lume care vor participa la Earth Hour

Municipiul Brașov se alătură, pentru al cincisprezecelea an, celor peste 8.000 de orașe din întreaga lume care vor participa la Earth Hour (Ora Pământului) – cel mai mare eveniment internațional care atrage atenția asupra schimbărilor climatice, prin oprirea luminilor timp de o oră. Anul acesta, organizatorii aduc un suflu nou Orei Pământului pentru a crea cea mai importantă oră a Pământului („The Biggest Hour for Earth“), nu numai prin a le cere participanților să stingă lumina pentru o oră, ci și prin a le cere să petreacă acele 60 de minute prin a face ceva – orice – pozitiv pentru planetă.

Primarul Allen Coliban a luat decizia ca, în acest an, iluminatul public să fie oprit în tot centrul istoric al orașului (vechea cetate). Astfel, în data de 25.03.2023, în intervalul orar 20:30 – 21:30, iluminatul public va fi oprit cel puțin pe următoarele străzi: Mureșenilor, G. Barițiu, Șirul Ludwig van Beethoven, Aleea Tiberiu Brediceanu, str. Prundului, Ghe. Baiulescu, Castelului, Peneș Curcanul, Cerbului, G. Coșbuc, Sforii, Poarta Șchei, Paul Richter, Hans Benkner, Stephan Ludwig Roth, Grigoraș Dinicu, Apollonia Hirscher, Alecu Russo, Johann Gott, Diaconu Coresi, Nicolae Bălcescu, Michael Weiss, Politehnicii, Postăvarului, Republicii, Mihail Sadoveanu, Sf. Ioan. De asemenea, luminile vor fi stinse în Piața Sfatului, în curtea Bisericii Negre, în Piața Enescu și în piațeta de pe str. Sf. Ioan.

Citeste și:  Yiwen Shen și Marko Džomba au electrizat Sala Patria cu un concert memorabil alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov

„«Poate o oră să schimbe lumea?» este întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem și sâmbăta aceasta, când milioane de oameni din întreaga lume trag, împreună, un semnal de alarmă asupra viitorului planetei noastre, singura pe care o avem. Vă invit și pe voi, brașovenii, să fiți parte din această schimbare. Ca în fiecare an, municipalitatea se alătură inițiativei WWF și va stinge luminile din tot centrul istoric, ca parte a demersului nostru de a face din Brașov un oraș neutru din punct de vedere climatic. Această oră poate fi, pentru noi toți, începutul schimării modului cum privim planeta noastră și viitorul ei, pentru că micile acțiuni, făcute împreună, pot avea rezultate mari”, a declarat primarul Allen Coliban.

Pentru a sublinia și mai mult modul cum comportamentul fiecăruia dintre noi influențează viitorul planetei, în ultimele 15 minute ale Orei Pământului (21:15-21:30), literele de pe Tâmpa se vor aprinde și vor pulsa asemenea bătăilor inimii.

Earth Hour este un eveniment organizat de WWF (World Wide Fund for Nature), organizația care l-a inițiat și sprijinit încă din 2007.

În România, Earth Hour se sărbătorește din anul 2009. La prima ediție Earth Hour au participat 9 orașe, printre care și Brașovul. Ulterior, tot mai multe s-au adăugat acestei inițiative.

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

În Brașov, anul acesta, evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului.

Încă de la început, Ora Pământului a fost cunoscută pentru momentul „luminilor stinse”, cu oameni din întreaga lume care își sting luminile pentru a arăta sprijin simbolic pentru planetă și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de mediu care o afectează.

La mai bine de 15 ani de la demararea acestui proiect, omenirea se află acum într-un moment critic, cu crize climatice și naturale; astfel, obiectivul ca până în 2030 limita de creștere a temperaturii globale să fie de maximum 1,5°C, stabilit de Acordul de la Paris privind clima, este aproape să fie încălcat. În consecință, următorii 7 ani sunt cruciali pentru viitorul nostru, deoarece trebuie să rămânem sub pragul climatic de 1,5°C, pentru a evita deteriorarea ireversibilă a planetei noastre, precizează reprezentanții WWF.

Poate o oră să schimbe lumea?

„Pe 25 martie 2023, la ora 20.30, în timp ce clădiri importante și case din întreaga lume își sting luminile, vă cerem să petreceți 60 de minute făcând ceva – orice – pozitiv pentru planeta noastră.

Citeste și:  Târgurile volante din Brașov, programate în acest weekend, anulate din cauza vremii nefavorabile

Doar 60 de minute? Da, doar o oră. Poate că nu pare mare lucru, dar magia se întâmplă atunci când tu și cei ca tine din Asia și Africa, America de Nord și de Sud, Oceania și Europa – susținători din peste 190 de țări și teritorii – oferiți o oră pentru singura noastră casă, creând cea mai mare oră pentru Pământ.

Procedând astfel, această Oră poate străluci un reflector global, de neratat, asupra pierderii naturii și a schimbărilor climatice și asupra necesității de a lucra împreună pentru a asigura un viitor mai luminos pentru oameni și planetă.

Ar putea obliga milioane de oameni să acționeze și ar putea face alte milioane să conștientizeze importanța acestui demers.

Ar putea uni orașe, țări, continente, arătând ce avem cu toții în comun și ce avem de pierdut.

Ne-ar putea aminti că timpul este prețios – dar că suntem puternici – inspirându-ne să facem ca toate celelalte ore să conteze.

O oră ar putea schimba lumea? Este un început și restul depinde de noi”.

Acesta este apelul lansat pe care WWF îl face către oamenii din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.