Muzeul Amintirilor din Comunism, la Braşov. Braşovenii sunt aşteptaţi să contribuie cu piese şi propriile poveşti

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) va fi inaugurat toamna aceasta la Braşov şi îşi propune să prezinte publicului străin şi autohton, într-o manieră inovatoare şi personală, viaţa cotidiană în România comunistă, scrie News.ro.

Muzeul Amintirilor din Comunism este un proiect pornit de două tinere din Braşov, Alina Beteringhe şi Ioana Bejan Roată, care îşi doresc să pună accentul pe experienţele de zi cu zi ale oamenilor care au trăit în acea perioadă, indiferent de vârstă, ocupaţie sau statut social. Muzeul va fi administrat printr-o întreprindere socială, iar profitul va fi redirecţionat către grupurile vulnerabile de copii care au nevoie de activităţi şi de sprijin pentru a se integra.

Pentru deschiderea muzeului, cele două fondatoare au demarat o campanie de colectare de obiecte şi poveşti, invitând oamenii să îşi amintească perioada comunistă şi să contribuie la această iniţiativă. Toate detaliile privind acţiunea de colectare a poveştilor şi a obiectelor se găsesc pe site-ul muzeului – www.madc.ro -, acolo fiind disponibil regulamentul. În plus, pentru persoanele care nu au posibilitatea să trimită textul online, există un număr de telefon care poate fi apelat pentru a intra în legătură cu unul dintre responsabilii muzeului.

Citeste și:  Prețul ridicat al mielului pune presiune pe tradiția mesei pascale

„Deşi uneori istoria este spusă prin vocea unui singur om, ea este creată de oamenii care au trăit într-un anumit moment şi de poveştile lor. Pentru mine ideea creării unui muzeu care să adune aceste voci, să le ofere un loc în care să se exprime şi să-şi spună singuri povestea, aşa cum au reţinut-o şi simţit-o ei, este o provocare pe care am acceptat-o cu bucurie”, afirmă Alina Beteringhe, antropolog şi producător de film documentar.

Cu ajutorul acestor memorii, MAdC va fi un spaţiu dedicat oamenilor şi poveştilor lor, un loc unde fiecare îşi va putea „rosti” istoria personală şi va putea scrie o filă din istoria României. Mai mult, ideea creării unui muzeu dedicat vieţii cotidiene în comunism a venit şi din dorinţa de a atrage şi satisface curiozitatea turiştilor, contribuind astfel la promovarea şi la diversificarea zonei culturale din Braşov.

„Vin milioane de turişti în România şi cei mai mulţi dintre ei mai au şi alte curiozităţi în afară de Dracula. Istoria recentă a unei ţări reprezintă unul dintre principalele puncte de interes pentru vizitatori. Ar fi păcat să nu centralizăm poveştile şi obiectele şi să nu le expunem. Mai ales că nu ne lăudăm cu o paletă diversă de muzee care să răspundă intereselor turiştilor. Şi nu e doar pentru străini! Şi noi românii, prin toate generaţiile trecute, prezente şi viitoare, avem nevoie de acest muzeu care va fi despre noi şi va răspunde la multe întrebări/curiozităţi”, spune Ioana Bejan, antreprenor.

Citeste și:  Noaptea ca ziua la Complexul Sportiv Carpați din Brașov! Se montează stâlpii de nocturnă

Cartela de pâine, programul de două ore de la televizor, circulaţia maşinilor în funcţie de numărul de înmatriculare, dar şi cana de ulei luată cu împrumut de la vecina de bloc sunt aspecte inedite şi interesante pentru turiştii din ţări care nu au avut un regim comunist, dar şi un punct de interes pentru generaţiile de tineri din România care au crescut după căderea comunismului. Astfel, în locul datelor istorice, vizitatorii vor putea descoperi întâmplări şi fapte scrise de oameni obişnuiţi, care au trăit acei ani.

În plus, muzeul va fi şi locul unde, prin poveştile expuse, cei care îi vor trece pragul vor găsi răspunsuri la întrebări precum: ce este un alendelon, ce este nechezolul sau de ce avem oroare să stăm la cozi? De ce ţineau bunicii spray-uri goale în vitrina din sufragerie sau de ce aveam toţi câte un peşte din sticlă aşezat pe mileul de pe televizor şi o balerină graţioasă în vitrină? Toate aceste întrebări îşi vor găsi răspunsul în poveştile care vor fi expuse în cadrul Muzeului Amintirilor din Comunism.

Citeste și:  Veşti proaste pentru iubitorii de ciocolată! Este criză de cacao la nivel mondial, iar prețurile vor crește semnificativ

MAdC îşi propune să participe activ la implicarea şi includerea copiilor din medii defavorizate în activităţi culturale şi educaţionale, prin realizarea unor parteneriate strategice cu ONG-uri şi direcţii sociale. Astfel, fondatoarele muzeului îşi doresc să organizeze diferite ateliere pentru copii, dar şi să le faciliteze vizitarea spaţiului.

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înfiinţată în cadrul proiectului „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundaţia Alături de Voi România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro.

Sursa, News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.