Noi investiții pentru prioritizarea transportului public, descongestionarea traficului și creșterea siguranței pietonilor, la Brașov

  • Primăria lansează licitația pentru Sistemul Centralizat de Monitorizare și Control al Traficului: sistem de prioritizare a traficului, cu o componentă dedicată transportului public, dispecerat monitorizare trafic, semaforizarea a 35 de treceri de pietoni și 3 intersecții, modernizarea semaforizării a 44 de intersecții, instalarea a 140 de camere video pentru monitorizare trafic și a 249 de senzori video de trafic.

Primăria Brașov a trimis spre publicare anunțul de licitație pentru proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru proiectul „Sistem Centralizat de Monitorizare și Control al Traficului în Municipiul Brașov”, investiție prin intermediul căreia Municipalitatea își propune prioritizarea transportului public, fluidizarea traficului, înființarea unui centru de monitorizare trafic și creșterea siguranței pietonilor. Valoarea aceste achiziții este de peste 25 de milioane de lei, la care se adaugă TVA, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. Valoarea nerambursabilă a cheltuielilor eligibile este de 98%.

Citeste și:  Pensionara din Brașov sancționată pentru îngrijirea grădinii blocului prin plantarea de flori

„Zilele acestea vom lansa licitația pentru proiectarea și realizarea sistemului de monitorizare și control al traficului la nivelul municipiului Brașov. Este unul dintre proiectele importante pentru o mai bună și eficientă gestionare a traficului, cu accent pe transportul în comun, pe creșterea siguranței pietonilor, a bicicliștilor, a celor care merg cu transportul în comun, dar și al șoferilor, pentru că presupune semaforizarea  a 35 de treceri de pietoni noi și semaforizarea a încă 3 intersecții, la care se adaugă modernizarea semaforizării în alte 44 de intersecții. Prin intermediul unui sistem complex de camere și senzori video vom putea să identificăm rapid blocajele din trafic, iar prin intermediul sistemelor de semaforizare vom putea să asigurăm creșterea fluenței pe anumite direcții și, cel mai important, vom putea prioritiza circulația mijloacelor de transport în comun, ceea ce va fi încă un motiv pentru a alege acest sistem de transport în locul autoturismului propriu. Pentru a putea realiza acest sistem, vom amenaja, într-un fost punct termic, pe str. Hărmanului, un dispecerat complex pentru gestionarea traficului, așa cum vedem în toate orașele europene. Proiectul mai conține și o componentă de gestionare a parcărilor publice, prin intermediul căreia vom gestiona mult mai eficient parcările din zonele aglomerate, iar șoferii vor putea ști, din timp, unde sunt locuri de parcare libere“, a explicat primarul Allen Coliban.

Obiectivele sistemului centralizat de monitorizare și control al traficului în Municipiul Braşov sunt:

  • gestionarea traficului aferent transportului public prin implementarea unor măsuri și sisteme tehnice: prioritizarea transportului public și coordonare rutieră, monitorizare și analiza video (140 camere video,  249 senzori trafic video), echipamente de semaforizare/semnalizare în intersecții și treceri de pietoni (638 buc), puncte fixe și senzori pentru realizarea măsurătorilor din trafic, în zonele aglomerate, senzori mediu;
  • realizarea un centru de monitorizare și control al traficului, în vederea asigurării fluidizării și prioritizării traficului aferent transportului public. Acest centru va fi amenajat într-un fost punct termic, de pe str. Hărmanului nr. 15;
  • optimizarea utilizării parcărilor prin instalarea de senzori de parcare (979 buc.), inclusiv prin reglementarea politicii parcărilor.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 29 aprilie, ora 15.00. Modalitatea de adjudecare este cel mai bun raport calitate-preţ, astfel: punctajul financiar are o pondere de 40%, iar punctajul tehnic, 60%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.