Noi săli de clasă pentru școala 6 – Brașov

  • Noi săli de clasă pentru școala 6 – Brașov
  • Noile spații vor găzdui și elevi de la școala 30. Alternativă și pentru Copiii de Cristal  

Școala Gimnazială nr 6 va începe noul an școlar cu 3 săli de clasă noi, la primul etaj al corpului B, de pe strada Aurel Vlaicu. Sălile au fost amenajate printr-o investiție de aproximativ 239.000 lei, în care a fost inclusă și igienizarea grupurilor sanitare de la etajele 2 și 3 ale clădirii. Fondurile au fost solicitate municipalității de conducerea școlii și au fost aprobate printr-o rectificare bugetară, iar lucrările sunt derulate de RIAL și vor fi încheiate zilele acestea.

Lucrările au cuprins recompartimentarea unor spații mai mici, refacerea pereților cu rigips, izolarea fonică a uneia dintre clase, refacerea pardoselilor.

Spațiile au fost ocupate înainte de către Asociația „Copiii de Cristal“, care a primit în  2019 un ordin de evacuare. Asociația are în acest moment spații puse la dispoziție în Centrul Multifuncțional pentru Servicii Sociale de pe strada Panselelor, iar pentru necesarul suplimentar, care să înlocuiască spațiul din actualul imobil al Școlii 6, primăria a oferit alternative în blocul de pe B-dul Mihail Kogălniceanu, care aparține primăriei.

„Prin hotărârea Consiliului Local, ni s-a pus la dispoziție acest spațiu încă din 2019, pentru că imobilul din Livada Poștei (unde se află corpul A al Școlii Gimnaziale nr 6, n.n.) era insuficient. Înainte de aceasta, timp de 4 ani, 3-4 clase erau mutate, prin rotație, la Liceul Unirea, pentru a-și desfășura orele, situație dificilă atât pentru părinți și copii, cât și pentru cadrele didactice. Cum nu s-a putut construi un corp nou, au fost relocate, în această clădire de pe strada Aurel Vlaicu, clasele de gimnaziu, la etajele 2 și 3. În prezent, cererile continuă să crească, date fiind rezultatele foarte bune pe care școala noastră le-a avut, și este nevoie de mai multe spații. De exemplu, numai în acest an am primit 52 de cereri de transfer pentru clasa a cincea, și în total, peste 80 de cereri pentru toate clasele pe care le avem. În plus, nu mai există laboratoare în afară de cel de informatică, nu avem sală de sport propriu-zisă, și cererea este din ce în ce mai mare”, explică Simona Moldovan, directorul Școlii Gimnaziale nr. 6 din Brașov.

Școala Gimnazială nr 6 va funcționa în acest an cu un număr total de 31 de clase, dintre care cele 16 clase de învățământ primar în corpul de clădire din Livada Poștei și 15 clase de gimnaziu în sediul de pe strada Aurel Vlaicu, inclusiv cele trei clase noi. Toate clasele au program de dimineață. Școala are în prezent un singur laborator de informatică și nu are nicio sală de sport.

Citeste și:  CJRAE Brașov organizează un webinar dedicat tulburărilor de spectru autist (TSA)

6 clase noi de pregătitoare pentru Școala 30

După mutarea completă a Asociației „Copiii de Cristal“, alte săli de clasă vor fi amenajate și vor putea fi folosite de Școala 30, care în prezent se confruntă cu o acută lipsă de spații.

„Și la Școala Gimnazială Nr. 30 Brașov, numărul elevilor este în creștere. Cartierul s-a dezvoltat foarte mult, dar în același timp nu s-a construit nicio școală nouă, pentru a prelua presiunea de pe școlile existente în zonă. Planul de școlarizare inițial pentru anul școlar 2022-2023 a fost ajustat de la 5 clase la 9 clase de pregătitoare, datorită numărului mare de cereri de înscriere din circumscripție – 242 cereri. Astfel, în momentul de față unitatea noastră de învățământ însumează 45 de clase de elevi care vor învăța în două schimburi, fiind singura din cartier în această situație. Pentru schimbul de dimineață – adică învățământul primar și clasele a opta, în total 33 de clase, avem la dispoziție 27 de săli, insuficiente pentru aceștia. Pentru noul corp începe construcția pe 1 septembrie 2022, dar termenul de realizare este de 18 luni, iar până atunci, trebuie găsite variante pe termen scurt și mediu. După doi ani de căutări și eforturi, împreună cu municipalitatea, am găsit această soluție provizorie. Urmează ca spațiile care vor intra acum în renovare de la etajul 1 să fie oferite școlii noastre (Școala 30, n.n.), prin protocol, până la finalul anului școlar 2022 – 2023. Deocamdată, până la finalizarea lucrărilor de renovare, vom începe cu program redus pentru clasele pregătitoare și clasele I, pe o perioadă determinată, iar clasele pregătitoare în două schimburi, până la ora 14,00. Este singura soluție în acest moment”, a spus Pompilia Tișulescu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 30 Brașov.

Proiectul de extindere a Școlii 30 înseamnă o construcție nouă, în regim de înălțime P+2E, cu un total de 10 săli de clasă noi și un laborator de informatică, la care se adaugă toalete, birouri și spații de depozitare. Valoarea lucrărilor este de 5,896 milioane lei, din bugetul local, iar lucrările vor începe pe 1 septembrie.

Citeste și:  Începe un proiect de infrastructură care va deschide calea unei noi conectări rutiere între Braşov şi Sibiu! O alternativă la DN1

„Creșterea numărului de elevi din ultimii ani face ca municipiul Brașov să se confrunte cu o problemă a insuficienței spațiilor educaționale pentru elevi. De aceea, mă bucur că putem să creăm săli de clasă în plus la Școala 6 – corpul de pe Aurel Vlaicu – care să acomodeze atât nevoile Școlii 6, dar și să primească în gazdă în perioada următoare câteva clase de la Școala 30 din Tractorul. Aceasta se confruntă cu o creștere foarte mare a numărului de elevi. Avem un proiect de extindere a unui alt corp la Școala 30, dar până când acesta va fi finalizat, copiii de acolo vor fi găzduiți de către corpul de pe Aurel Vlaicu al Școlii 6. De asemenea, având în vedere că la etajul 1 al acestui corp își desfășura activitatea Asociația Copiii de Cristal, ne-am asigurat că punem la dispoziție spații suficiente și adaptate activității acestei asociații, astfel încât cei 15 beneficiari să poată desfășura în continuare activități în spații conforme. Pe lângă spațiul pe care Asociația Copiii de Cristal îl ocupă la Direcția de Asistență Socială pe strada Panselelor, în Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale, suntem pregătiți să punem la dispoziție și un alt spațiu în care aceștia să își poată reloca activitatea pe care o desfășurau la Școala 6“, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu.

În prezent, Asociația Copiii de Cristal are cu Direcția de Asistență Socială Brașov contractul de închiriere nr. 62/22.05.2019, având ca obiect închirierea spațiilor de 264,11 mp, situate în Mun. Brașov, Str. Panselelor nr. 23, la parter, destinate pentru desfășurarea activităților de acordare a serviciilor sociale persoanelor din Mun. Brașov (spații proprii în suprafață de 216,15 mp și acces la spațiile comune). Alte două spații identificate în blocul de pe strada Mihail Kogălniceanu nr 23 pot fi puse la dispoziția Asociației, cu dotările necesare.

Citeste și:  Începe cea de-a III-a ediție Orchestra's Conductor Competition

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.