Noul plafon pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare

de Adrian ȚEPOSU

Venim pe final de an cu alte vesti bune, noua legislatie permitand firmelor cu cifre de afaceri de pana la 4.500.000 de lei sa aplice sistemul de  TVA la încasare. Pana la 31.12.2020 inlcusiv, plafonul maxim al cifrei de afaceri, pentru a putea aplica TVA la încasare a fost de 2.250.000 lei. 

Cu ce ma ajuta noua legislatie?

  • Majoritatea  firmelor care au plafonul livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii intre 2.250.000 RON (cat prevedea vechea legislatie), si 4.500.000 RON, vor observa o crestere a fluxurilor de numerar in primele luni ale aplicarii sistemului de TVA la incasare, intrucat nu vor mai plati TVA-ul la bugetul de stat decat dupa momentul incasarii facturilor. 
  • Atentie cazul fiecaruia este diferit, si exista o multime de situatii in care, datorita specificului activitatii, esti mai avantajat in afara sistemului de TVA la incasare, motiv pentru care iti sugeram  sa contactezi un specialist inainte de a lua aceasta decizie 
Citeste și:  e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai. Noi funcționalități aduse aplicației MF

De cand ma pot reinregistra ca platitor de TVA la incasare?

  • Noua legislatie e aplicabila incepand cu luna ianuarie 2021.
  • In practica, te vei putea inregistra ca platitor de TVA la incasare, incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care ai depus documentatia la ANAF, prin care ti-ai manifestat aceasta optiune. De retinut este faptul ca in cazul in care perioada ta fiscala de declarare a TVA este trimestrul, atunci vei putea fi inregistrat in sistemul de TVA la incasare, incepand cu prima zi a urmatorului trimestru. 

Recomandarea noastra este sa ne contactezi (CONTANA.RO) si sa ne spui care este situatia ta specifica, inainte de a lua aceasta decizie, in conditiile in care te putem ajuta ulterior si cu documentatia necasara pentru a intra in sistemul de TVA la incasare, daca te avantajeaza. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.