Numărul companiilor care au accesat o procedură de insolvență în 2022, este în creștere cu 16,3% la nivelul UE

O analiză realizată de societatea de practicieni în insolvență EUROSMART SPRL , arată faptul că numărul companiilor care au accesat o procedură de insolvență în trimestrul al III-lea al anului 2022, a crescut în medie cu 16,3% la nivelul Uniunii Europene față de trimestrul anterior.

“Analiza a fost efectuată de specialiștii EUROSMART în baza statisticilor realizate de Eurostat”, a declarat Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART .

Țările cu cea mai mare rată de creștere în trimestrul al treilea sunt Ungaria (110,6%), Spania (66,1%) și Lituania (4%), la polul opus situându-se Cipru (-32,7%) și Estonia (-21,3%).

“Totodata, cele mai afectate sectoare au fost industria, construcțiilor și HoReCa iar cele mai stabile au fost reprezentate de educație, sănătate și servicii financiare, conform Eurostat”, completează Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.

Citeste și:  Un asteroid descoperit recent va trece astăzi prin apropierea Pământului

Nici țara noastră nu face excepție. România urmează, de asemenea, un trend ascendent al numărului de insolvențe înregistrate la nivelul anului 2022, acesta fiind în creștere cu aproximativ 8% față de 2021, cu un număr de 6.649 de companii care au accesat protecția legii insolvenței, conform datelor publicate de ONRC.

Inflația, creșterea prețurilor privind utilitățile, precum și limitarea accesului la finanțare prin creșterile succesive ale ratelor dobânzii – au fost principalele cauze care au determinat companiile să apeleze la protecția oferită de lege. Acestea sunt și principalele considerente pentru care estimăm menținerea trendului crescător și pe parcursul anului 2023”, adaugă Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa, iluminate în culorile drapelului național al Greciei

În România, cele mai afectate sectoare economice au fost comerțul, construcțiile și industria prelucrătoare, aceste trei domenii cumulând peste 50% din numărul total al insolvențelor urmate de industria HoReCa – cu un procent de aproape 9%. Din punct de vedere geografic, judetele care conduc clasamentul insolvențelor sunt București, Cluj și Bihor, la polul opus fiind Botoșani, Harghita și Covasna.

EUROSMART SPRL a fost fondată în 2011 cu scopul de a implementa proceduri complexe, pachete de reorganizări și lichidări judiciare, cu implicații juridice și economice de repoziționare, management, marketing sau de echipă. În prezent, EUROSMART SPRL are 5 filiale la nivel național și peste 40 de specialiști care cred în strategii pe termen lung și o nouă viață a companiilor aflate în cumpănă și gestionează un număr de 200 de dosare, cu o valoare cumulată a activelor de peste 300 milioane €.

Citeste și:  Astăzi "se da stingerea"! Municipiul Brașov se alătură celor peste 8.000 de orașe din întreaga lume care vor participa la "Ora Pământului"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.