Numărul locuințelor vândute anul acesta a scăzut cu peste 20% față de aceeași perioadă a anului trecut

Piaţa imobiliară din România a îngheţat din cauza inflației şi a dobânzilor tot mai mari. Numărul apartamentelor şi caselor care au fost vândute de la începutul anului și până în prezent a scăzut cu peste 20% față de aceeași perioadă din 2022. Oamenii spun că vor amâna să cumpere locuințe până când ratele și prețurile se vor stabiliza, informează Televiziunea Română.

Potrivit sursei citate, în primele trei luni ale acestui an vânzările de apartamente și case au scăzut cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut. S-au vândut cu 10 mii de apartamente mai puțin față de 2022 și cu 7 mii de apartamente mai puțin față de 2021.

Citeste și:  Code for Romania reunește la București ONG-urile europene pentru prima inițiativă de observare independentă consolidată a alegerilor europarlamentare la nivelul UE

Creșterea salariului minim pentru muncitorii din domeniul construcțiilor și scumpirea materialelor de construcții încă din perioada pandemiei au crescut costurile pentru dezvoltatorii imobiliari, care spun că au fost nevoiți să le transfere în prețurile de vânzare. Pe de altă parte, creditarea a devenit mai greu accesibilă, mai notează TVR.

În patru județe s-au vândut mai multe apartamente anul acesta față de primele trei luni din 2022. Cea mai mare creștere, de 50%, s-a înregistrat în județul Alba, urmat de Maramureș, cu 27%, Tulcea, cu 14%, Prahova, cu 10%.

Inflația ridicată și dobânzile tot mai mari i-au făcut pe mulți români să aștepte fie până când le vor crește veniturile sau până în momentul în care vor strânge un avans mai mare pentru o locuința nouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.