„Nunta lui Figaro”, mâine, la Opera Brașov! Un spectacol in memoriam Carmen Dobrescu

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, publicul este invitat să urmărească spectacolul cu opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, un spectacol in memoriam Carmen Dobrescu, regizor și fost director al Operei Brașov, decedată în decembrie anul trecut.

„Nunta lui Figaro” este o operă plină de contraste, cu arii melodioase, care, la rândul lor evoluează dintr-un cântec liniștit, într-o explozie sonoră fulminantă. Libretul a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Pierre Caron de Beaumarchais – La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.

Acţiunea operei se petrece în castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea din „Nunta lui Figaro” este un lung şir de quiproquo-uri neprevăzute şi răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea. Distribuția spectacolului de sâmbătă este următoarea: Figaro – Alin Anca (invitat), Susanna – Silvia Micu (debut), Contesa – Anda Pop, Contele Almaviva – Adrian Mărcan, Cherubino – Elisa Gheorghe (debut) – invitat, Don Bartolo – Dan Popescu, Marcellina – Cristina Roșu, Don Basilio – Cristian Dicu, Don Curzio – Mugurel Oancea, Antonio – Andrei Lucian Ionescu (debut), Barbarina – Andromeda Nemeș, Zwei mädchen – Alina Ichim, Geanina Tomescu (debut). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov.

Citeste și:  Opinia ministrului Digitalizării: TikTok nu ar trebui interzis, dar are nevoie de mai multe filtre de securitate

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia: Rodica Garștea. Mișcare scenică: Nermina Damian. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Marilena Aldea.

Cu basul Alin Anca am făcut cunoștință anul trecut la Gala de Operă din cadrul Festivalului de Operă, Operetă și Balet, ediția a XIX-a și am rămas plăcut impresionați de vocea sa. El este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Încă din timpul studiilor a debutat pe scena Operei Române din Cluj-Napoca în roluri ca Dulcamara în „L’elisir d’amore” de G. Donizetti, Don Giovanni în „Don Giovanni” de W.A. Mozart, Colline în „La Bohème” de G. Puccini, Il Grand Inquisitor în „Don Carlo” de G. Verdi sau a interpretat partitura de bas din „Requiem” de G. Verdi. Din anul 2011 a fost membru al Studioului de Opera al Staatsoper Unter den Linden Berlin, iar, din 2013, solist al Hamburgische Staatsoper. Alte angajamente l-au purtat pe Alin Anca pe scenele unor instituții de prestigiu ca Bayerische Staatsoper München, Theater Basel, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthaus Berlin, Teatro Massimo Bellini din Catania, Opera Națională București, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Festivalul „George Enescu”.

Citeste și:  Caroline Fernolend: Săsoaica ambițioasă care a pus Viscri pe harta lumii

Un fapt inedit în distribuția spectacolului din 28 ianuarie este și prezența, pe scena Operei Brașov, a unui cuplu profesor – ucenic: soprana Anda Pop, ce va interpreta rolul Contesei, o va alături pe studenta sa, Elisa Gheorghe, care va debuta în rolul Cherubino.

• Spectacolul durează trei ore și 15 minute și are trei pauze.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Eveniment desfășurat cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.