O fabrică de drone militare ar putea fi deschisă la Brașov

Elbit Systems a anunţat astăzi că va deschide o linie de asamblare în România pentru sistemele aeriene fără pilot. Dronele realizate în România vor putea fi achiziţionate de armată, dar şi exportate, iar linia de asamblare ar putea fi stabilită la Braşov, însă sunt luate în calcul și alte două locații.

Evenimentul a avut loc la Măgurele, iar în cadrul acestuia au participat ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, ambasadorul israelului, David Saranga, dar şi oficiali militari români.

Armata română vrea să se doteze cu 7 sisteme aeriene fără pilot, tactic-operative, pentru care estimează un cost de aproximativ 300 milioane de euro (fără TVA), dar procedura încă este în starea de fundamentare şi nu s-a luat o decizie privind demararea unei licitaţii sau un contract guvern la guvern. Fiind o achiziţie mai mare de 100 milioane de euro, anul trecut s-a cerut şi s-a obţinut şi aprobarea Parlamentului.

Citeste și:  Drumul din Grid intră în lucru! Contract semnat pentru modernizarea DJ 130B Părău - Grid - Perșani

Sistemele de avioane fără echipaj la bord ar intra în dotarea Direcţiei generale de informaţii a apărării, fiind necesare pentru asigurarea sprijinului informativ în timp real în medii ostile. Acestea vor putea fi folosite în misiuni de supraveghere, cercetare, identificare ţinte şi căutare-salvare.

În prezent, compania israeliană produce doar componente ale sistemelor aeriene fără pilot, la Bacău, dar le asamblează în Israel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.