Opt persoane reţinute de procurori în cazul introducerii ilegale în ţară a 330 tone de tutun

Procurorii de la Parchetul General au reţinut opt persoane în dosarul în care se investighează modul în care o grupare de români şi bulgari a introdus ilegal în ţară aproximativ 330 tone de tutun, în scopul prelucrării acestuia în unităţi clandestine.

În cauza investigată de polițiștii de frontieră, sub coordonarea procurorului specializat din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce a vizat destructurarea unei reţele de  contrabandă de produse din tutun, au fost aduse pentru audieri 22 de persoane, suspecte de săvârșirea mai multor infracțiuni:  producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare, deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, ruperea de sigilii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Citeste și:  Nouă din zece angajatori au în plan să facă angajări până la finalul anului

Ca urmare a audierilor, procurorul de caz din cadrul PÎCCJ a dispus măsura reținerii față de opt persoane. Totodată, alte două persoane, reţinute ca urmare a acţiunii de flagrat din data de 16.08.2023, au fost prezentate la instanţa de judecată, fiind dispusă măsura arestului la domiciliu.

Facem precizarea că, urmare a activităţilor de procedură penală desfășurate în data de 16 şi 17.08.2023, de poliţiştii de frontieră, cu sprijinul lucrătorilor specializați din cadrul Jandarmeriei Române și ai Direcției Regionale Vamale Dolj, a fost ridicată cantitatea de aproximativ 10,5 tone tutun, trei instalații improvizate de prelucrare, produse pirotehnice, două autoturisme, un microbuz, un camion 7.5 tone, trei cântare profesionale și sume de bani.

Reamintim că, în zilele de 16 şi 17 august 2023 au fost efectuate 23 de percheziţii într-o cauză penală privind faptele săvârşite de mai mulţi cetățeni români și bulgari care, începând cu anul 2022, au organizat și introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect aproape 330 tone de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unități clandestine.

Citeste și:  Câinii Saint Bernand nu vor mai fii folosiţi pentru intervenţiile montane. Elveția a decis să îi utilizeze în sectorul social

Gruparea infracțională livra tutunul din Bulgaria către România, folosind documente justificative pentru mărfuri ce atestau în fals că mărfurile au beneficiari externi, în scopul creării unor circuite comerciale fictive care să inducă în eroare autoritățile de aplicare a legii sau prin eludarea formalităților de control la frontieră.

Din cercetări, s-a stabilit că tutunul a fost livrat către beneficiari din zona judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Dolj, ulterior fiind prelucrat în unităţi clandestine, ambalat şi distribuit pe teritoriul întregii ţări prin intermediul unor platforme de e-commerce.

Suportul tehnic a fost asigurat de către lucrătorii Direcției Operațiuni Speciale din cadrul IGPR. Întreaga acțiunea a beneficiat de sprijinul inspectorilor Direcției Regionale Vamale București – Biroul Echipe Mobile, iar activitățile de cooperare internațională s-au realizat cu sprijinul OLAF – Oficiul European de Luptă Antifraudă și SELEC – Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.