Ora de vară 2023. Când se schimbă ora în acest an?

În România trecerea la ora de iarnă are loc de două ori pe an cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare. Anul acesta românii trec la ora de vară pe date de 26 martie 2023. În noaptea de 25 spre 26 martie, ora 03:00 devine ora 04:00. Trecerea la ora de vara aduce mai putin somn. Este vorba de o oră. Ziua de 26 martie 2023 va avea 23 de ore, în loc de 24 cum are în mod normal.

În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), și ultima duminică din octombrie  (ora 04:00 devine 03:00).

O schimbare a orei nu perturbă somnul și ritmurile circadiene. Schimbarea nu poate afecta tiparul de somn timp de cinci până la șapte zile. Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni și asupra psihicului și sănătății.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 157 utilaje și s-au răspândit 983 tone material antiderapant

„Organismul are nevoie de o perioadă de adaptare a noilor condiții, iar acest lucru se adaptează este stresantă pentru organism din punct de vedere fizic, cât și psihic.

În special, acest efort psihic de adaptare este resimțit la persoanele care sunt predispuse depresiei, anxietății, care au o viață nesatisfăcătoare.

Este vorba de persoane care resimt foarte greu schimbarea și o percep ca pe o destabilizare a vieții.

Această schimbare de oră nu face să conștientizăm că trecem într-un alt sezon și nu determină să observăm schimbările pe care le parcurge natura. Implicit, cei meteosensibili sunt afectați atât din punct de vedere psihologic, cât și somatic.

Se știe că vremea influențează starea de sănătate, și dacă starea de sănătate nu este o funcțională, și partea psihică este afectată.”, explică psihoterapeutul Keren Rosner, citat de gandul.ro.

Citeste și:  Salvatorii montani au donat sânge în cadrul campaniei „Fii și tu SALVATOR! Donează SÂNGE, Dăruiește VIAȚĂ!”!

Trecerea la ora de vara are ca scop folosirea din plin, cat mai mult timp, a luminii Soarelui . Astfel, în lunile de vară, această dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare câte mai multe posibilități pe lumină naturală; în acest fel de energie electrică se iluminat. 

Unii specialiști că schimbarea orei poate avea consecinte devastatoare  din punct de vedere al sănătății pe termen lung. Mai mult, atât cadrele sanitare, cât și experții în domeniul medicinei susțin că schimbarea orei poate afecta în mod negativ organismul persoanelor care sunt nevoite să treacă de două ori pe an prin această schimbare.

Experții în domeniu mai spun că, o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la schimbare până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 157 utilaje și s-au răspândit 983 tone material antiderapant

De asemenea, schimbarea rutinei, dar și a orelor de somn pot declanșa anumite simptome. Printre acestea se numără: oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.