„Ora Pâmântului”: Oameni, instituţii şi companii din 195 de ţări vor stinge lumina sâmbătă, timp de o oră. Ce se întâmplă la Brașov …

Oameni, instituţii şi companii din peste 8.000 de oraşe situate în 195 de ţări vor stinge luminile sâmbătă, 25 martie, timp de o oră, în cadrul evenimentului anual „Ora Pământului” („Earth Hour”), a anunţat, miercuri, WWF România.

Cea de-a 17-a ediţie a „Orei Pământului” se va derula în intervalul orar 20:30 – 21:30, aceasta fiind cea mai mare acţiune voluntară de mediu din istorie. În acest an, WWF lansează o nouă provocare, pe lângă gestul simbolic de a stinge lumina timp de o oră, invită oamenii să renunţe la rutina zilnică şi să petreacă o oră în care să desfăşoare acţiuni care au ca scop protecţia naturii.

Primarul Allen Coliban a luat decizia ca, în acest an, iluminatul public din Brașiov să fie oprit în tot centrul istoric al orașului (vechea cetate). Astfel, în data de 25.03.2023, în intervalul orar 20:30 – 21:30, iluminatul public va fi oprit cel puțin pe următoarele străzi: Mureșenilor, G. Barițiu, Șirul Ludwig van Beethoven, Aleea Tiberiu Brediceanu, str. Prundului, Ghe. Baiulescu, Castelului, Peneș Curcanul, Cerbului, G. Coșbuc, Sforii, Poarta Șchei, Paul Richter, Hans Benkner, Stephan Ludwig Roth, Grigoraș Dinicu, Apollonia Hirscher, Alecu Russo, Johann Gott, Diaconu Coresi, Nicolae Bălcescu, Michael Weiss, Politehnicii, Postăvarului, Republicii, Mihail Sadoveanu, Sf. Ioan. De asemenea, luminile vor fi stinse în Piața Sfatului, în curtea Bisericii Negre, în Piața Enescu și în piațeta de pe str. Sf. Ioan.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

„De Ora Pământului 2023, vrem să lansăm un obicei nou, acela de a dărui o oră pentru Pământ, în fiecare lună! O oră în care, singuri sau alături de familie şi prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: putem să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură. Ora Pământului 2023 este o ocazie de a ne arăta grija faţă de natură şi de a-i ajuta pe alţii să înţeleagă importanţa vitală pe care o are în viaţa noastră. Dacă trezim conştiinţa ecologică în oameni, avem o şansă să oprim degradarea naturii, pentru bunăstarea noastră şi pentru generaţiile viitoare. Împreună, putem transforma o singură Oră a Pământului în mii şi milioane de acţiuni de impact pentru casa noastră comună. Este important să ne unim eforturile şi să fim împreună pentru crearea unui viitor sustenabil”, a declarat Hanny Bratu, director marketing WWF România.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

Potrivit sursei citate, biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură. Mai mult de 50% din PIB-ul global depinde de bunurile şi serviciile pe care ecosistemele naturale le generează.

La nivel global, un milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia, iar sănătatea ecosistemelor de care depindem se deteriorează mai rapid ca niciodată, iar la nivel european, situaţia este similară, 81% dintre habitatele protejate şi 63% dintre specii au o stare de conservare precară. Pentru a limita degradarea naturii, protecţia ariilor naturale nu este suficientă, este important să investim în reconstrucţie ecologică la scară largă, susţin reprezentanţii WWF România.

Pentru a ajuta protecţia şi refacerea naturii, în iunie 2022, Comisia Europeană a lansat o propunere legislativă care ar trebui să susţină reconstrucţia ecologică a ecosistemelor degradate în toate statele Uniunii Europene.

Citeste și:  Piețele volante revin în cartierele Brașovului

Evenimentul Earth Hour a fost organizat, pentru prima dată, pe data de 31 martie 2007, la Sydney, când două milioane de oameni şi peste 2.100 companii din oraşul australian au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, evenimentul a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

Ora Pământului (Earth Hour) este un eveniment global, organizat şi susţinut de către WWF Internaţional, în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an. Această acţiune are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.

WWF România, una dintre cele mai importante organizaţii specializată în conservarea mediului, face parte din WWF International, existent de peste 60 de ani, în mai mult de o sută de ţări, de pe şase continente. Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt Maramureş, Transilvania, Sud Vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.