Papa Francisc începe o călătorie de şase zile în Republica Democrată Congo şi Sudanul de Sud

„Dragi frați și surori, poimâine voi pleca pentru o călătorie apostolică în Republica Democratică Congo și în Republica Sudanul de Sud. În timp ce mulțumesc autorităților civile și episcopilor locali pentru invitații și pentru pregătirile legate de aceste vizite, salut cu afecțiune acele dragi popoare care mă așteaptă.”

Cu aceste cuvinte a anunțat pontiful apropiata călătorie apostolică în Republica Democratică Congo și Sudanul de Sud, care se va desfășura între 31 ianuarie și 5 februarie 2023. Papa Francisc s-a adresat credincioșilor reuniți în Piața San Pietro, rostind acest Mesaj după rugăciunea antifonului marian „Angelus” de duminică.

„De mult timp mi-am dorit să vizitez aceste două țări pe care le port în suflet într-un mod special și în care intenționez să merg ca pelerin al păcii și al reconcilierii. Aceste ținuturi, situate în centrul marelui continent african, sunt încercate de conflicte îndelungate: Republica Democrată Congo suferă, mai ales în estul țării, de confruntări armate și de exploatare; în timp ce Sudanul de Sud, sfâșiat de ani de război, așteaptă cu nerăbdare sfârșitul violențelor continue care obligă atât de mulți oameni să trăiască strămutați și în condiții de mare dificultate. În Sudanul de Sud voi merge împreună cu arhiepiscopul de Canterbury și cu moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoției; vom trăi astfel, împreună, ca frați, un pelerinaj ecumenic de pace, pentru a invoca de la Dumnezeu și de la oameni încetarea ostilităților și reconcilierea. Îi rog pe toți să însoțească această călătorie cu rugăciunea” – a spus Sfântul Părinte, după rugăciunea „Angelus” din Piața San Pietro, de duminică, 29 ianuarie 2023, în Mesajul care precede apropiata călătorie apostolică în Republica Democratică Congo și Sudanul de Sud.

Citeste și:  Astăzi "se da stingerea"! Municipiul Brașov se alătură celor peste 8.000 de orașe din întreaga lume care vor participa la "Ora Pământului"

Apel la pace în Țara Sfântă

Tot după rugăciunea „Îngerul Domnului”, Sfântul Părinte a făcut un apel la pace în Țara Sfântă, spunând: „Am aflat cu mare tristețe veștile care vin din Țara Sfântă, în special despre moartea a zece palestinieni, inclusiv a unei femei, uciși în timpul unor acțiuni militare antiteroriste israeliene, în Palestina; și despre ceea ce s-a întâmplat vineri seara, aproape de Ierusalim, când șapte evrei israelieni au fost uciși de un palestinian și trei au fost răniți, la ieșirea din sinagogă. Spirala morții, care se accentuează pe zi ce trece, nu face decât să stingă puținele sclipiri de încredere care există între cele două popoare. De la începutul anului, zeci de palestinieni au fost uciși în schimburi de focuri cu armata israeliană. Fac apel la cele două guverne și la comunitatea internațională astfel încât să găsească, imediat și fără întârziere, alte căi, care să includă dialogul și căutarea sinceră a păcii. Să ne rugăm pentru aceasta, frați și surori!”

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa, iluminate în culorile drapelului național al Greciei

Situația umanitară gravă din Coridorul Lachin, în Caucazul de Sud

De asemenea, pontiful și-a reînnoit apelul cu privire la „Sunt aproape de toți cei care, în mijlocul iernii, sunt nevoiți să se confrunte cu aceste condiții inumane. Trebuie depuse toate eforturile la nivel internațional pentru a găsi soluții pașnice pentru binele oamenilor” – a spus Sfântul Părinte.

Ziua mondială a bolnavilor de lepră

Papa Francisc a amintit că duminică, 29 ianuarie, se marchează cea de-a 70-a Zi mondială a bolnavilor de lepră. „Din nefericire” – a spus –  „stigmatul asociat acestei boli continuă să provoace încălcări grave ale drepturilor omului în diferite părți ale lumii.  Îmi exprim apropierea față de cei care suferă de această boală și încurajez angajamentul pentru integrarea deplină a acestor frați și surori ale noastre.”

Citeste și:  Un asteroid descoperit recent va trece astăzi prin apropierea Pământului

Salutul adresat băieților și fetelor din Acțiunea Catolică și apel pentru Ucraina

„Și acum, cu mare afecțiune, îi salut pe băieții și fetele din Acțiunea Catolică din Dieceza de Roma! Ați venit cu ‚Caravana Păcii’. Vă mulțumesc pentru această inițiativă, cu atât mai prețioasă în acest an cu cât, gândindu-ne la Ucraina chinuită, angajamentul nostru și rugăciunea noastră pentru pace trebuie să fie și mai puternice. Să ne gândim la Ucraina și să ne rugăm pentru poporul ucrainean, care suferă atât de mult” – a spus Sfântul Părinte. Succesiv, a fost citit un mesaj de către o adolescentă din Acțiunea Catolică din cadrul Diecezei de Roma, care a stat alături de pontif, la fereastra Bibliotecii din Palatul Apostolic, de unde recită rugăciunea „Angelus”.

Sursa, Vatican News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.