Parlamentul a votat ca educația juridică să devină materie școlară obligatorie

Parlamentul a votat, ieri, ca educația juridică să devină materie școlară obligatorie! Legea cu privire la introducerea educației antreprenoriale, financiare și juridice ca materii de studiu obligatorii, se va aplica începând cu anul școlar viitor. Legea va intra în vigoare după promulgarea de către Președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă, depusă la începutul anului în Parlament, a vizat modificarea Legii educației naționale nr.1/2011. Inițial, proiectul de lege propunea doar introducerea educației antreprenoriale și financiare, iar Camera Deputaților l-a adoptat în această formă la 7 septembrie 2021. În Comisia pentru învățământ, tineret și sport de la Senat s-a introdus un amendament cu privire la educația juridică. Ieri, în calitate de cameră decizională, Senatul a adoptat legea care prevede noi competențe-cheie pentru formarea elevului din învățământul primar și gimnazial: educația antreprenorială, financiară și juridică.

Introducerea acestei materii este conformă cu standardele internaționale: inițiativa Education for Justice (E4J) dezvoltată în baza Declarației de la Doha – Promovarea unei culturi a legalității, adoptată în anul 2015 de Congresul Națiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală, respectiv recomandarea Consiliului Uniunii Europene din anul 2018 cu privire la competențele-cheie pe tot parcursul vieții care să includă și competențele cetățenești, inclusiv înțelegerea conceptelor și structurilor juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.