„Pe aici nu se trece fără șpagă!” Investigație Recorder în vămile României

În urmă cu trei luni, România a ratat din nou aderarea la spațiul Schengen, în suspinele unei întregi clase politice, care s-a declarat revoltată și dezamăgită. Dar își doresc cu adevărat politicienii eliminarea controalelor de la frontieră? Întrebarea e mai degrabă retorică având în vedere că în vămile României continuă să funcționeze un sistem piramidal al șpăgii, construit în zeci de ani și protejat de la vârful marilor partide, notează Recorder.ro.

Întâmplător sau nu, în județele cu puncte de frontieră importante, biografiile liderilor politici sunt legate de domeniul transporturilor și de activitatea din vămi. Foști taxatori de pod și foști șoferi de camion ajunși până în Parlamentul României, dar rămași aproape de activitățile care i-au propulsat în carieră: unii sunt anchetați penal pentru implicarea în sistemul de șpagă din vămi, alții afișează un nivel de trai care depășește cu mult nivelul veniturilor din declarația de avere, mai explică sursa citată.

Citeste și:  Drumul vechi spre Poiana Brașov, noua alee de promenadă a orașului

Pentru a putea înțelege cum funcționează circuitul de bani negri din vămile României, jurnaliștii Recorder au consultat surse din interior, au parcurs documente, au obținut imagini video cu momente în care funcționarii români sunt mituiți și au urmărit zile întregi, dintr-o mașină, activitatea din vămile țării.

În final, jurnaliștii Recorder au obținut imaginea unui lanț al șpăgii care pornește de la firmele de transport, trece prin instituțiile statului și se termină în vârful clasei politice.

În continuare, vă invităm să urmăriți ancheta Recorder:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.