Persoanele de până în 40 de ani pot să meargă la medicul de familie pentru a primi reţetele pentru iodura de potasiu

Autorităţile sanitare din ţara noastră îndeamnă toate persoanele de până în 40 de ani să se prezinte la medicul de familie pentru a primi reţetele pentru iodura de potasiu, în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina. În acelaşi timp, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare dă asigurări că, la noi în ţară, nivelul de radiaţii este normal.

Pentru o corectă informare a populației, Ministerul Sănătății revine cu următoarele precizări:

1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor

Citeste și:  Descoperă noutățile și ofertele speciale de la Salonul Auto București & Accesorii 2022!

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății.

Mai multe informații puteți găsi: aici.

Foto. Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.