Peste 16.000 de minori ucraineni au fost deportaţi în Rusia, susţine Kievul

Un total de 16.220 de copii ucraineni au fost deportaţi din ţară de la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, de la a cărei declanşare se va împlini un an la 24 februarie, a informat luni Biroul ombudsmanului ucrainean, citat de EFE, conform Agerpres.

În această perioadă, alţi 350 de copii au fost daţi dispăruţi şi au fost localizaţi în total 9.510 de minori care erau de negăsit încă de la începutul conflictului.

Biroul Avocatului poporului din Ucraina a efectuat verificări referitoare la 14.000 de copii ucraineni deportaţi pe teritoriul Rusiei şi care se află în prezent pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar numărul lor total ar putea să fie mult mai mare.

Citeste și:  Lista medicamentelor compensate și gratuite a fost extinsă

Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubeneţ estimează numărul acestora la peste 150.000 de copii, conform agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

Într-o declaraţie făcută recent, Lubeneţ a spus că în cadrul contactelor sale cu ombudsmanul rus Tatiana Moskalkova aceasta i-a spus că ar avea o listă cu copiii ucraineni care doresc să se întoarcă în Ucraina, dar ea a refuzat să ofere date concrete în această privinţă.

Autorităţile ruse, potrivit lui, nu oferă informaţii despre copiii ucraineni duşi cu forţa în Rusia şi împiedică eforturile părţii ucrainene de a-i aduce pe aceştia înapoi acasă, conform agenţiei de presă citate.

Agenţia de presă Ukrinform a transmis luni că încă doi copii ucraineni, care fuseseră deportaţi în Rusia, au putut fi aduşi în Ucraina, cu sprijinul Ministerului pentru Reintegrarea Teritoriilor Temporar Ocupate din cadrul guvernului ucrainean, aşa cum numeşte Kievul teritoriile ucrainene aflate sub ocupaţia forţelor ruse încă din 2014.

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai, la Casa Armatei

Rusia a declanşat o invazie pe scară largă în Ucraina la 24 februarie anul trecut, dar conflictul a început de fapt din 2014, când, după anexarea Crimeii de către Rusia, separatişti proruşi din Doneţk şi Lugansk au proclamat unilateral independenţa celor două regiuni din estul Ucrainei, beneficiind de sprijinul militar al Moscovei.

În primăvara anului 2014, Kievul a început o operaţiune antiteroristă împotriva rebelilor separatişti, care de atunci au fost sprijiniţi de Rusia atât cu arme, cât şi cu oameni şi cu fonduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.