Plitidepsina, medicament spaniol 99% eficient împotriva SARS-CoV-2

Medicamentul antiviral cunoscut sub numele de Plitidepsin, produs de compania spaniolă PharmaMar și testat în laboratoare din Franța și Statele Unite, a arătat o reducere cu 99% a încărcăturilor virale SARS-CoV-2.

Experimentele „in vitro” și „in vivo” care au fost efectuate pe animale cu acest medicament – utilizate până acum ca un puternic medicament anticancerigen – „au arătat efecte antivirale promițătoare și un profil de toxicitate (scăzut)”, a declarat compania spaniolă, după publicarea rezultatelor medicamentului în revista Science.

Plitidepsina nu vizează direct noul coronavirus. Mai degrabă, se concentrează pe proteina umană necesară virusului pentru a controla materialul biologic al unei celule care îi permite să se replice în mod repetat, au spus experții citați de presa spaniolă.

O echipă de cercetători de la Spitalul Mount Sinai din New York, responsabilă pentru experimentele cu noul medicament, a subliniat că este de aproape 100 de ori mai eficientă împotriva infecțiilor cu SARS-CoV-2 decât Remdesivir.

Pentru a aduna aceste rezultate promițătoare, echipa de oameni de știință condusă de virologul spaniol Adolfo García-Sastre a comparat eficacitatea Plitidepsinei cu cea a Remdesivir la șoarecii care au virusul.

PharmaMar, compania farmaceutică din Madrid, produce acest nou medicament sintetic sub denumirea comercială Aplidin pentru a trata mielomul multiplu în cancerul de sânge.

Potrivit experților, dexametazona este singurul medicament care reduce semnificativ decesele legate de Covid-19, în principal datorită efectelor sale antiinflamatoare puternice.

SURSA: www.euractiv.fr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.