Poliția Brașov: Măsuri de protecție a datelor personale de pe dispozitive

Internetul, sursă bogată de informații poate fi și sursă de ”oportunități”, pe care persoanele certate cu legea, le pot folosi în interes propriu!

Pentru îmbunătățirea securității cibernetice, a protecției datelor personale a utilizatorilor tehnologiei informatice și a internetului, este imperios necesară cunoașterea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, riscurilor și amenințărilor din spațiul cibernetic sau a celor legate de tehnologiile pe care le utilizăm zilnic. 

Astfel, este obligatorie securizarea stațiilor de lucru (PC-uri, laptopuri) și a altor dispozitive conectate la rețele, cu sau fără fir,  pentru asigurarea confidențialității și autenticității datelor sensibile.

Pentru a proteja datele personale înregistrate pe dispozitive, Poliția Brașov recomandă:

  •  instalarea unor aplicații anti[1]malware sau a unor suite de securitate complexe, performante, care să asigure protecția la cele mai recente tipuri de amenințări cibernetice (ransomware, troiani).
  • utilizarea unor terțe aplicații sau sisteme de operare ce dețin implementate facilități pentru criptarea datelor sensibile la nivel de fișier individual, folder sau un întreg drive logic.
  • aplicarea periodică, automată sau manuală, a actualizărilor sistemelor de operare instalate pe dispozitive  și controlul accesului utilizatorilor la resurse (drepturi de acces la fișiere, servicii și aplicații).
  • salvarea periodică a datelor (backup);
  • folosirea unor parole  puternice (caractere alfanumerice și simboluri speciale). Parolele nu trebuie să fie refolosite la mai multe conturi și este necesar să fie schimbate periodic.
  • autentificarea cu doi factori, metodă foarte eficientă și modernă, care folosește un dispozitiv suplimentar (ex. token de securitate sau un smartphone) pentru a confirma într-un pas suplimentar identitatea persoanei care se autentifică. Se poate realiza o autentificare suplimentară folosind datele biometrice.
  • utilizarea unor conturi cu drepturi limitate în locul unui cont de administrator; astfel se va bloca accesul la zone sensibile ale sistemului de operare și implicit atacurile ce vizează serviciile sistemului de operare, fișierele sau bibliotecile sale.
Citeste și:  Ziua Internațională a Proprietății Intelectuale la Centrul Cultural Reduta, vineri, 26 aprilie

Conform legislației din România, sunt incriminate următoarele fapte:

  • introducerea, transmiterea, modificarea sau ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • efectuarea unor operațiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimțământul titularului, a unui instrument de plată electronică sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepsește cu închisoarea de la 2 luni la 7 ani;
  • introducerea, modificarea sau ștergerea de date informatice, restricționarea accestului la aceste date ori împiedicarea în orice  mod a funcționării unui sistem informatic, în scopul de a obține un beneficiu material pentru sine sau pentru asltul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Citeste și:  Distrigaz Sud Rețele a investit 530 milioane de lei în anul 2023

Dacă ați devenit victimele unei infracțiuni, adresați-vă celei mai apropiate secții de poliție!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.