Pregătiri militare de AMPLOARE pe Flancul Estic al NATO: Americanii trimit 85 de tancuri, 20 de elicoptere de atac și 15 tunuri

Statele Unite au anunțat oficial că vor disloca în țările europene de pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în România, un efectiv militar impresionant, probabil cel mai amplu de după încheierea “Războiului Rece”.

Forțele Terestre ale SUA (US Army) vor demara această procedură pentru a realiza o nouă rotație a efectivelor militare care participă, în Europa, la Operațiunea „Atlantic Resolve”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, acum câteva zile, de US Army, noile trupe vor ajunge efectiv pe Flancul Estic al NATO la mijlocul lunii octombrie 2019.

Militarii care se pregătesc pentru această misiune fac parte din Brigada a 2-a Blindată și din Brigada a 3-a Aviație de Luptă – ambele din cadrul Forțelor Terestre americane.

„Unitățile de blindate au baza la Fort Worth, Texas, iar unitățile de aviație au baza la Fort Stewart, Georgia. Aceasta va fi a cincea rotație a efectivelor din cadrul Atlantic Resolve. Militarii participanți se vor deplasa în diferite locații din Europa unde vor participa la antrenamente multinaționale și la activități de cooperare în domeniul securității împreună cu aliații și cu partenerii”, precizează comunicatul US Army.

Citeste și:  Călătorie liberă în Schengen: Interviu cu Bogdan Despescu despre regulile valabile din 31 martie 2024

Operațiunea “Atlantic Resolve” a fost inițiată de SUA, în aprilie 2014, drept răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a culminat cu ocuparea peninsulei Crimeea. Deși este ilegală, această ocupație militară continuă și în prezent.

Rotațiile de trupe americane în cadrul „Atlantic Resolve” sunt coordonate de un comandament regional cu sediul la Poznan (Polonia). Militarii participanți la o asemenea rotație rămân în Europa timp de nouă luni, în șapte țări de pe Flancul Estic al NATO: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia și România.

Drept urmare, în anul 2019, Brigada a 2-a Blindată a SUA trimite în Europa peste 3500 de militari, însoțiți de 85 de tancuri Abrams, 135 de transportoare Bradley și 15 tunuri autopropulsate Paladin.

La rândul ei, brigada de aviație va trimite 1700 de oameni, însoțiți de 50 de elicoptere multirol Black Hawk, 10 elicoptere de transport Chinook, 20 de elicoptere de atac Apache și 2000 de vehicule de sprijin. Deși poartă indicative de aviație, acești militari sunt pregătiți și pentru acțiuni terestre, inclusiv pentru misiuni de transport și pentru escortarea de convoaie.

“Aliații pot fi siguri de angajamentul permanent al Statelor Unite”

Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

„Aceste trupe vin să susțină eforturile SUA de a descuraja orice agresiune. Aliații noștri pot fi siguri de angajamentul permanent al Statelor Unite pentru a asigura securitatea în Europa”, a declarat generalul – maior american Paul Calvert, comandantul diviziei care va ajunge pe Flancul Estic.

Pe teritoriul României, Statele Unite nu au, în mod permanent, o bază a Forțelor Terestre sau a Forțelor Aeriene. Există în schimb unitatea de la Deveselu (județul Olt), care are statutul unei baze navale a SUA, întrucât ea găzduiește elemente ale scutului antirachetă, care este coordonat de Forțele Navale americane. Dar după convorbirile purtate, la Casa Albă, între președinții Trump și Iohannis, este posibil ca prezența militară permanentă a SUA în România să fie suplimentată. Președintele Iohannis a declarat, marți seară, după încheierea convorbirilor cu liderul de la Casa Albă, că în următoarea perioadă se vor căuta locații din România în care ar putea fi trimise noi detașamente americane: “Am arătat disponibiltatea României de a găzdui contingente mai mari americane şi preşedintele Trump a fost foarte deschis, iar cu secretarul Apărării a rămas că vom continua discuţia foarte aplicată şi mult mai tehnică pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza aşa ceva fiindcă nu avem nevoie doar aşa generic de o mărire a numărului, ci vrem să avem mai mulţi militari, de exemplu în Brigada multinaţională, în comandamentul regional pe care dorim să-l facem, în poliţia aeriană”.

Citeste și:  Călătorie liberă în Schengen: Interviu cu Bogdan Despescu despre regulile valabile din 31 martie 2024

Pe de altă parte, președintele Trump i-a precizat lui Iohannis, la întâlnirea de marți de la Washington, că 2 la sută din PIB pentru Apărare, cât alocă România, este totuși “puțin”. După cum se știe, procentul de 2 la sută fusese aprobat de factorul politic din România chiar la cererea SUA, cerere adresată către toate statele membre NATO. În ciuda solicitării formulate de liderul de la Casa Albă, majoritatea statelor NATO alocă pentru Apărare mai puțin de două procente din PIB.

“Noi, ca ţară NATO, împreună cu Polonia, asigurăm practic un echilibru pe flancul estic al Alianţei, suntem în orice moment pregătiţi să apărăm partea aceasta a NATO. România este principalu furnizor de securitate şi de stabilitate în această zonă, între Marea Neagră şi Balcanii de Vest”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.