Premii pentru cele mai implicate municipalități europene în domeniul schimbărilor climatice și orașelor durabile, într-o gală specială UNGSII, la FOV 2022

Cele mai implicate municipalități europene în domeniul schimbărilor climatice și orașelor durabile, precum și cele mai implicate companii, vor fi premiate în cea de-a treia zi a Conferinței de Mediu din cadrul Forumului Orașelor Verzi 2022, la Brașov.

Premiul este acordat de United Global SDG* Index Institute (UNGSII), o inițiativă internațională, multilaterală, fără scop lucrativ, care sprijină ONU în punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în colaborare cu Media Tenor – primul institut de cercetare media care se concentrează pe o analiză continuă a presei, la nivel mondial.

Această ediție a premiului este creată special pentru Forumul Orașelor Verzi, iar premiile vor fi înmânate în premieră acelor orașe și companii care sunt cele mai angajate în domeniul ecologic, climatic și ODD11** – „Orașe și Comunități Durabile“. Gala va avea două categorii: „Premiile SDG Cities 2022: Spații de locuit durabile“ și „SDG Champions 2022: Companiile cele mai angajate în domeniul schimbărilor climatice și al orașelor durabile“. În fiecare categorie, vor fi 3 câștigători: bronz, argint și aur.

„Ne bucurăm că ediția din acest an a Forumului Orașelor Verzi va fi completată cu această gală de premiere a celor mai implicate municipalități și companii din Europa cu privire la reacțiile lor în fața schimbărilor climatice. Este un eveniment premieră în România, creat special pentru FOV de două institute extrem de importante, ceea ce ne onorează, dar reprezintă și o dovadă în plus că Forumul Orașelor Verzi  este recunoscut drept cel mai important eveniment de mediu din România”, a declarat Allen Coliban, primarul municipiului Brașov.

Premiile SDG Cities 2022: Spații de locuit durabile

Orașele profită de această ocazie pentru a se prezenta ca locuri unde se poate trăi în mod sustenabil, prin cultură, sport și dezvoltare economică dinamică, în ciuda posibilelor provocări. Pornind de la premisa că orașele joacă un rol cheie în crearea unui cadru pentru soluții globale și   pentru a determina care sunt orașele care merită recunoaștere pentru vizibilitatea lor în ceea ce privește ODD și alte aspecte importante, au fost analizate TOATE orașele din lume care au ajuns în topul știrilor din știrile TV globale.

Citeste și:  Game Changer-ul, cel mai vânat profil de executiv pe piața muncii în 2022

 Pentru Forumul Orașelor Verzi analiza s-a  bazat pe știrile TV din Germania, Spania, Elveția, Italia, Marea Britanie, Austria, iar pe „lista scurtă“ au ajuns doar orașe europene. A fost luată în considerare doar acoperirea știrilor străine, pentru a evita prejudecățile interne în ceea ce privește gradul de conștientizare și/sau tonul, și a fost impus un algoritm pentru a echilibra impactul accidentelor, al catastrofelor și al scandalurilor în punctajul general.

Subiectele au fost grupate în șase categorii: (1) subiecte legate de ODD, (2) sport, (3) economie și afaceri, (4) cultură, (5) climă și mediu, (6) toate celelalte subiecte, și au fost punctate mai multe criterii, între care vizibilitatea știrilor despre subiectele menționate, tonul reflectării, ponderea subiectelor în vizibilitatea generală sau raportat la subiectele tratate, acoperirea temelor etc

Potrivit autorilor studiului, un ton general favorabil al acoperirii – în ciuda evenimentelor negative care nu se află sub controlul unui oraș – este rezultatul unei munci susținute. Acesta poate fi obținut prin știri despre evenimente sportive majore și conferințe internaționale importante. Nu orașul în sine este evaluat, ci protagoniștii care apar în reportajele despre oraș. De exemplu, Lisabona, Stockholm, Oslo și Sochi au atras toate un exces de evaluări pozitive față de cele negative, în timp ce imaginea unor orașe precum Varșovia, Paris și Istanbul a fost în mod repetat pătată de titluri negative, iar aceste tendințe au fost echilibrate în urma algoritmului de punctare.

Citeste și:  Ceremonie dedicată Marii Britanii, astăzi, la Castelul Peleș

SDG Champions 2022: Companiile cele mai angajate în domeniul schimbărilor climatice și al orașelor durabile

Pentru a determina ce companii merită să fie recunoscute pentru vizibilitatea lor în ceea ce privește ODD 11 (Orașe și Comunități Durabile), au fost analizate rapoartele anuale ale companiilor sub mai multe criterii, care includ numărul de declarații referitoare la ODD11, ponderea țintelor din aceste rapoarte, numărul de declarații ale directorilor executivi, vizibilitate în media internațională etc, precum și performanța în ceea ce privește ODD 13 (Acțiunea climatică).

Scopul este de a determina acele companii care se remarcă în mod deosebit prin angajamentul real față de problema orașelor verzi, în loc doar să vorbească despre ea pentru că așa se așteaptă de la ele. Aspectele legate de locuințe, transport, siguranță și condiții de viață sunt cele mai promițătoare candidaturi pentru parteneriate public-private, care se reflectă în viața comunităților. 

Pe măsură ce tot mai multe companii folosesc sintagma „Obiectivele de dezvoltare durabilă”, o creștere constantă a recunoașterii mărcii contribuie la creșterea sprijinului general din partea tuturor părților interesate, cu impact economic pozitiv atât asupra companiei, cât și asupra realizării proiectelor sociale cu impact pozitiv asupra dezvoltării durabile a comunităților.

În perioada 5-11 septembrie, Brașovul va găzdui cea de-a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi, care își propune să transforme Brașovul în capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu, după ce, de la prima ediție, FOV a devenit cel mai important eveniment dedicat politicilor publice de mediu din România.

Citeste și:  Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul

Ca și anul trecut, structura forumului va cuprinde o conferință internațională pe probleme de mediu (5-7 septembrie), una adresată oamenilor de afaceri, precum și o serie de activități adresate publicului larg.

*SDG (Sustainable Development Goals) = ODD (Obiective de Dezvoltare Durabilă)

**Pe site-ul Organizației Națiunilor Unite sunt detaliate toate cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD/SDG)

UNGSII  – United Global SDG Index este o inițiativă internațională, multilaterală, fără scop lucrativ, care sprijină ONU și punerea în aplicare a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. UNGSII își propune să ofere o evaluare și o comparație transparentă a performanțelor companiilor și țărilor în materie de sustenabilitate. Abordarea unică a UNGSII, axată pe cercetare și date privind Obiective de Dezvoltare Durabilă, oferă orientări și analize comparative companiilor și părților interesate, inclusiv investitorilor, pentru a încuraja progresul, dar și pentru a exercita presiuni în vederea îmbunătățirii performanțelor în materie de durabilitate.

Media Tenor a fost fondat în 1993 ca primul institut de cercetare media care se concentrează pe o analiză continuă a presei. Datorită acestei abordări unice, institutul s-a extins la nivel internațional, deservind companii de top, ONG-uri, guverne, mass-media și universități de elită. Acționând ca un partener strategic, Media Tenor ajută organizațiile să valorifice mass-media. Echipa de cercetare a Media Tenor evaluează statistic datele din mass-media, care sunt unice pentru acest institut, pentru a determina ce realitate este reflectată (Agenda Setting) în mass-media și ce realitate nu este selectată sau reflectată în mass-media (Agenda Cutting).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.