Prețul gazului a crescut, după ce Gazprom a anunțat că reduce livrările. România are al 3-lea cel mai mare preț din Europa!

Gazprom reduce fluxul de gaze naturale prin Nord Stream la 20% și aruncă piața de energie peste praguri istorice. Prețul gazului natural pe megawatt-oră în Europa a bătut un record, ajungând astăzi la 223,85 euro. Iar asta scumpește și energia. În România, prețul pe megawat a ajuns la 516 euro, al treilea cel mai mare preț din Europa.

Grupul rus Gazprom a anunţat luni seara că, din cauza necesităţii efectuării unor lucrări de mentenanţă la o turbină, începând de miercuri livrările de gaze ruseşti spre Europa via gazoductul Nord Stream vor fi reduse la 33 de milioane de meri cubi pe zi, adică la aproximativ 20% din capacitatea conductei.

Citeste și:  Căldură doar la cerere în caloriferele din Brașov, racordate la sistemul public! Ce trebuie să știe locuitorii

Această nouă reducere a livrărilor de gaze ruseşti vine într-un moment în care ţările europene se străduiesc să îşi refacă rezervele înainte de venirea iernii.

Ca pregătire pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca statele membre UE să îşi reducă consumul de gaze cu 15%, începând din luna august şi până în luna martie. Iniţial, această ţintă va fi una voluntară, dar ar urma să devină obligatorie dacă Executivul comunitar declară stare de urgenţă.

Rusia a fost responsabilă anul trecut pentru aproximativ 40% din importurile de gaze ale Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.