Prețurile la produsele alimentare nu vor scădea. Zahărul şi untul au înregistrat cele mai mari scumpiri

Inflația a dat înapoi la începutul anului, semn că scumpirile s-au mai temperat, dar rata anuală rămâne la un nivel ridicat, de peste 15%, după cum arată datele Institutului Național de Statistică, publicate în ieri dimineață. Zahărul şi untul rămân produsele care au înregistrat cele mai mari scumpiri, costă dublu sau mai mult decât dublu, iar pe termen scurt, prețurile nu vor scădea, anunţă specialiştii, potrivit Televiziunii Române.

Totuși, Institutul Naţional de Statistică anunţă că rata anuală a inflaţiei a coborât în ianuarie la 15,1% faţă de 16,4% cât s-a înregistrat în decembrie 2022.

Potrivit celor mai recente date, produsele alimentare sunt mai scumpe cu peste 20%, cele nealimentare cu 11%, iar serviciile cu 10%. În topul produselor alimentare care s-au scumpit cel mai mult intră zahărul, care costă mai mult cu 63%, urmează untul cu aproape 50% şi, de la o zi la alta, sunt tot mai scumpe margarina, cartofii, dar şi laptele.

Citeste și:  Primul flashmob din Brașov adresat copiilor cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, mâine, în Piața Sfatului

Analiştii economici spun că această scădere a inflaţiei, chiar şi cu un punct procentual, nu va aduce imediat şi preţuri mai mici. Preţurile de consum în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna decembrie 2022 au crescut cu 0,3%, transmite Televiziunea Română.

Banca Naţională a României a prognozat pentru 2023 o rată anuală a inflaţiei de 11,2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.