Primăria a solicitat 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru construirea Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase

Primăria Brașov continuă programul de asigurare a finanțării investițiilor prin fonduri nerambursabile, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență. Săptămâna aceasta, municipalitatea a depus o solicitare de finanțare nerambursabilă prin PNRR, în valoare de 491.437.851,89 lei fără TVA, pentru construirea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie. Acest proiect face parte din Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta 12: Sănătate, Investiția: I2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică: I2.1 – Infrastructură spitalicească publică nouă.

„Astăzi (marți, 20.12, n.n.) am făcut un pas important pentru construirea primului spital public după 1989: depunerea solicitării de fonduri prin PNRR pentru construirea spitalului de pneumo și infecțioase. Brașovul are o șansă foarte mare să ofere din 2026 aceleași condiții de spitalizare și tratament ca orice spital din Europa, cel puțin în cazul acestor specialități. Avem nevoie de un spital nou pe zona aceasta, în condițiile în care Spitalul de Infecțioase funcționează acum într-o fostă baie comunală, iar Spitalul de Pneumologie, în niște foste vile turistice. Este vorba de o investiție de 100 de milioane de euro, acoperită din fonduri nerambursabile prin PNRR, care va deveni, astfel, cea mai mare investiție din județul nostru finanțată prin acest program. Proiectul spitalului de pneumo nu exista în urmă cu doi ani, iar astăzi am ajuns în etapa în care l-am depus pentru finanțare. Este un proiect care a trecut prin toate etapele de verificare, astfel că avem toate șansele ca spitalul să fie construit până la sfârșitul lui 2026”, a precizat Allen Coliban, primarul municipiului Brașov.

Citeste și:  CHORAL: Al doilea apel pentru teme doctorale de cercetare. Două locuri repartizate Universității Transilvania din Brașov

Proiectul urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional. Spitalul se va construi pe un teren cu o suprafață totală de 76.781 mp și va fi compus din patru corpuri. Organizarea spațiilor va fi flexibilă, în așa fel încât anumite saloane să poată acomoda câte 2 paturi, în cazuri excepționale.

Spitalul va avea un număr 257 paturi în regim spitalizare continuă și 22 paturi pentru structura de spitalizare de zi. Regimul maxim de înălțime va fi S+P+4E. Capacitățile noului Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov vor fi formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse și un centru de recuperare, medicină fizică și balneologie. Spitalul va avea, de asemenea, și un compartiment pentru primiri urgențe, cu camere de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți, etc).

Citeste și:  Polițiștii au intervenit la peste 2.600 de solicitări ale cetățenilor și au reținut 736 de permise de conducere, în ultimele 24 de ore

În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov funcționează într-o clădire construită în anul 1957, situată pe strada Mihai Viteazu nr. 9, ce nu mai răspunde cerințelor actuale de calitate. Clădirea ridică probleme în adoptarea de noi tehnologii necesare din punct de vedere al actului medical și al îngrijirii pacienților, din cauza limitărilor fizice ale clădirilor (spațiu insuficient pentru integrarea unor sisteme HVAC, echipamente medicale, etc) și nu permite integrarea optimă, din punct de vedere epidemiologic, a circuitelor intra-spitalicești. Totodată, numărul de paturi asigurat este subdimensionat față de nevoile actuale din teritoriu, spitalul deservind atât județul Brașov, cât și județele limitrofe.

Pavilioanele în care funcționează Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov au fost construite între anii 1920 și 1923 și prezintă un grad avansat de uzură, nefiind în acord cu cerințele actuale de confort, până în prezent fiind efectuate doar reabilitări parțiale.

Citeste și:  Furtuni catastrofale în Dubai! Inundații, haos și zboruri anulate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.