Primăria Brașov construiește primul park&ride din municipiu, ca parte a strategiei de reducere a traficului metropolitan și turistic în interiorul orașului

Primăria Brașov a lansat procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor de construcție aferente proiectului „Park&ride Bartolomeu”, proiect ce face parte din strategia municipalității de tranziție spre o mobilitate a cetățenilor, în detrimentul mobilității autoturismelor.

Parcarea multietajată va fi construită în Bartolomeu, în apropierea viitoarei Săli Polivalente, va avea 4 niveluri și peste 700 de locuri de parcare. Valoarea estimată a achiziției este de peste 112 milioane de lei, fără TVA.

  ,,Obiectivul nostru, al municipalității, este ca prin proiectele pe care le implementăm să le putem oferi brașovenilor, în câțiva ani, un oraș adaptat nevoilor și așteptărilor lor, un oraș în care să își dorească să locuiască și să lucreze, un oraș de care să fie mândri. Strategia privind mobilitatea este unul dintre modurile în care acest oraș va deveni mai prietenos cu cetățenii. Nu putem să le cerem brașovenilor, locuitorilor din zona metropolitană sau turiștilor să nu circule cu autoturismele proprii atâta timp cât nu le oferim alternative. Iar acum implementăm aceste alternative: transport în comun modern și electrificat, piste pentru biciclete, stații de încărcare pentru autoturisme electrice și, nu în ultimul rând, programul nostru de construire de park&ride-uri, la toate intrările din oraș. Primul va fi cel din Bartolomeu, pentru care am lansat deja licitația, dar vor urma și cele de la intrarea dinspre București, dinspre Târgu Mureș și dinspre Bacău. Cetățenii din zona metropolitană și turiștii vor descoperi că este mai simplu, mai ieftin și mai eficient să își lase mașinile în aceste parcări, iar în interiorul orașului să folosească surse alternative de transport”, a declarat primarul Allen Coliban.

Parcarea este situată în dreapta terminalului RAT de la fostul Stadion Municipal și va avea un regim de înălțime de 4 niveluri, din care două subterane și două supraterane. Suprafața viitoarei parcări este de peste 20.000 de m.p., din care 9.905,28 m.p. pe cele două niveluri subterane și 10.112,19 m.p. pe nivelurile supraterane.

Citeste și:  Sfârșit de sezon de schi în Postăvarul! Temperaturile ridicate din ultima vreme au accelerat deteriorarea pârtiilor

Cele peste 700 de locuri de parcare sunt împărțite astfel: 697 de locuri pentru autoturisme, 10 locuri pentru motociclete, 12 locuri pentru autocare/microbuze și 54 locuri pentru biciclete. Parcările pentru autocare și biciclete se vor amenaja la nivelul solului.

Parcarea va fi dotată cu 13 stații de încărcare a autoturismelor electrice. Puterea electrică a unei stații de încărcare va fi de 11-22-55kW/400V.

Construcția va fi dotată cu un sistem de control acces auto automat, cu bariere, ce va facilita organizarea achitării tarifelor de parcare și funcționarea în siguranță a circulației, precum și un sistem de gestionare smart, cu afișaj electronic, pentru informarea rapidă a utilizatorilor referitor la locurile de parcare disponibile. Totodată, va exista și un sistem de supraveghere video pentru evitarea eventualelor incidente.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

Peste parcare este propusă o terasă circulabilă parțial înierbată, amenajată ca spațiu verde cu plante decorative, arbuști, bănci din lemn și alei.

Durata maximă de execuție este de 18 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor.

Valoarea estimată a acestui contract este 112.028.552,02 lei + TVA, cofinanțarea fiind asigurată în principal din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 70 de puncte, componenta tehnică 20 de puncte (gradul de adecvare al graficului general de realizare a investiției publice totalizează 10 de puncte, iar demonstrarea faptului că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitați, 10 puncte). Alte 10 puncte reprezintă durata de execuție a lucrărilor.

Citeste și:  Piețele volante revin în cartierele Brașovului

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 decembrie 2022, ora 15:00.

În prezent, o parcare de acest tip funcționează, în timpul sezonului rece, în Poiana Brașov.


*Park&ride = tip de parcare, de obicei publică, construit la periferia unui oraș aglomerat, pentru a încuraja vizitatorii și navetiștii din alte localități să-și lase acolo mașinile personale și să-și continue călătoria cu mijloacele de transport în comun sau alte modalități de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.