Primăriile, obligate prin lege să colecteze separat deşeurile

Primăriile din întreaga ţară vor fi obligate prin lege să colecteze separat deşeurile. Legea prevede că în următoarele şase luni, primăriile trebuie să asigure colectarea separată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă, iar până la 1 ianuarie 2025 și pentru textile. Legea promulgată în acest sens prevede sancţiuni drastice pentru depozitarea ilegală a deşeurilor sau incendierea lor, iar amenzile pot ajunge în aceste situaţii până la 70.000 de lei.

Prin actul normativ au crescut semnificativ și amenzile pentru aruncarea deșeurilor sau incendierea lor. Persoanele fizice pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 5000 și 20.000 de lei.

Înăsprirea legislației de mediu în România urmărește tendința generală din Uniunea Europeană și vine pe fondul unui fenomen nociv, întins în toată țara, respectiv depozitarea ilegală a deșeurilor pe câmpuri, lacuri sau în păduri.

Citeste și:  România a câștigat Campionatul Mondial de robotică din Houston, Statele Unite

De asemenea, primăriile sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deșeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri și să organizeze atribuirea conform deciziei luate.

Legea mai prevede că mașinile folosite la aruncarea deșeurilor în locuri nepermise pot fi confiscate.

Foto. Imagine cu caracter ilustrativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.