Primarul Allen Coliban și-a prezentat raportul la doi ani de la preluarea mandatului

Astăzi, 1 noiembrie, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, și-a prezentat, în fața brașovenilor, raportul de activitate după primii doi ani de mandat, cu proiectele pentru Brașov, provocările întâmpinate și rezultatele obținute.

După cum declara primarul la începutul prezentării, în acești doi ani, unul dintre principalele obiective a fost recuperarea timpului în pregătirea proiectelor majore de dezvoltare ale Brașovului, proiecte ce vor fi finanțate prin programe europene nerambursabile  – de exemplu Planul Național de Redresare și Reziliență sau Programul Operațional Regional – ori prin programe naționale, cum ar fi finanțările de la Administrația Fondului pentru Mediu.

,,Au fost doi ani intenși. Au fost doi ani plini de provocări, doi ani în care am încercat să recuperăm din timpul pierdut în pregătirea marilor proiecte, care ar fi trebuit să existe deja într-o fază de studiu de fezabilitate și documentații tehnice, gata să fie depuse pentru finanțări europene, 2021 fiind începutul unui nou ciclu, cel pentru finanțări pe programele operaționale regionale. Totodată, pandemia ne-a adus și acest PNRR, program care vine cu reforme importante pentru România, pe mai multe capitole principale, și care vine cu oportunități de finanțare pentru autoritățile locale”, și-a început primarul Allen Coliban prezentarea.

În prima parte a raportului, primarul a prezentat una dintre prioritățile acestui mandat, Educația, și proiectele derulate de primărie pentru a crește calitatea actului educațional, mai ales în condițiile în care există o infrastructură cu multe probleme, cu școli care nu corespund normelor de siguranță ISU și infrastructură subdimensionată în raport cu nevoile și cererile actuale cu privire la spații pentru educație.

,,În primul rând, am crescut alocarea bugetară cu peste 70% pentru investiții și 40% pentru funcționare, față de anii anteriori. Am continuat sau am demarat proiecte pentru investiții în imobile școlare – sunt peste 40 de astfel de imobile aflate în lucru la Direcția Tehnică. Sunt investiții în construirea a patru creșe noi și reabilitarea a cinci dintre cele existente; avem șase grădinițe în reabilitare și construim cinci grădinițe noi; investim în echipamente moderne pentru fiecare școală, pentru fiecare sală, astfel încât să nu mai vorbim despre dotări diferite în unitățile de învățământ și să oferim condiții de cel mai înalt nivel în toate școlile din Brașov. Am prioritizat acele investiții care produc un impact pe termen lung și care sunt folosibile pe termen lung – table interactive, proiectoare, ecrane de proiecție etc – și, până la finalul acestui an școlar, planul nostru este să dotăm fiecare școală din municipiu, fiecare să aibă o astfel de infrastructură”, a declarat primarul.

Allen Coliban  a amintit apoi și celelalte proiecte care vizează elevii și cadrele didactice din Brașov: proiectele pentru dezvoltarea învățământului dual, bursele pentru tineri „Generația Tech”, proiectul pilot de introducere a sistemul educațional finlandez în 10 unități de învățământ, „Masa caldă în școli“ și „Școala buffer“ (cea care va asigura spațiile necesare pentru elevii de la școlile în care se execută lucrări de reparații).

Citeste și:  Pompierii brașoveni se antrenează pentru a lupta cu flăcările: un nou poligon de antrenament la Făgăraș

În ceea ce privește capitolul Sănătate și Social, principalele proiecte sunt Spitalul regional și Spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase, ultimul aflat în faza de depunere pentru obținerea finanțării prin PNRR.

La capitolul Social, printre proiectele menționate se numără Căminul pentru persoane fără adăpost, care va fi finalizat în acest an, reabilitarea și reconversia fostelor centrale termice în centre medicale de permanență, aprobarea proiectului Cantinei sociale de pe Strada Panselelor  și asigurarea de vouchere pentru creșă, în valoare de 525 de lei/lună/copil.

Un alt capitol important din raportul primarului este cel referitor la Mediu, în cadrul căruia, pe lângă stoparea proiectului drumului Gorița – care a salvat de la tăiere peste 8.000 de arbori – primarul a prezentat și: stadiul proiectului de înființare a Parcului Natural Brassovia;  proiectul de monitorizare a calității aerului, prin intermediul rețelei de senzori montați în tot orașul; amplasarea primelor 70 de ecoinsule pentru colectarea selectivă; introducerea sistemului de colectare selectivă în toate unitățile de învățământ din Brașov; proiectul PETrică; Centrele de aport voluntar pentru deșeurile de mari dimensiuni; studiul de oportunitate pentru viitoarele parcuri; Forumul Orașelor Verzi; programul de plantări arbori în oraș, care, în acești doi ani, a însemnat plantarea a 4.400 de puieți.

Mobilitatea este unul dintre capitolele care s-a bucurat de investiții majore în această perioadă, astfel că parcul operatorului de transport a ajuns la 133 de mijloace de transport prietenoase cu mediul, ceea ce a permis creșterea frecvenței acestora pe liniile solicitate de brașoveni și creșterea numărului de autobuze școlare și de rute dedicate transportului școlar. În ceea ce privește siguranța în trafic, primăria a demarat la începutul anului 2021 un program de protejare a pietonilor prin instalarea de sisteme de semaforizare la trecerile de pietoni, investiție care a redus considerabil numărul de accidente. La aceasta a contribuit și reducerea vitezei maxime în centrul istoric, la 30 de km/h.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

O atenție deosebită a fost acordată transportului cu bicicleta. Pe lângă cele 160 de rastele pentru biciclete montate în oraș și elaborarea unui Masterplan velo – Brașovul fiind primul oraș mare care are o strategie în transportul cu bicicleta – primăria are în derulare mai multe proiecte, pentru care are sau a solicitat finanțări europene sau naționale nerambursabile. Toate acestea vor crea o legătură dedicată transportului cu bicicleta între cartierele orașului și între acestea și principalele zone de interes, cu trasee care vor ajunge, în prima etapă, la o lungime de 80 de km.

Tot la capitolul mobilitate se încadrează proiectele pentru park&ride-uri, cele pentru parcări rezidențiale, cele 130 de stații de încărcare pentru autoturismele electrice sau modernizarea și extinderea străzii Narciselor, care va asigura și o alternativă pentru legătura cu Sânpetru.

La capitolul Cultură, Brașovul a bifat o serie de obiective care au transformat orașul într-unul mult mai atractiv. Cel mai important îl reprezintă finanțarea proiectelor culturale: în ultimii doi ani, au fost finanțate 75 de proiecte culturale ale operatorilor privați, cu suma de 7 milioane de lei. Aceste proiecte au completat agenda culturală a Brașovului, alături de evenimentele organizate de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Local.

Un capitol aparte este cel dedicat atragerii de fonduri europene nerambursabile. În ultimii doi ani, primăria a depus proiecte cu finanțare nerambursabilă în valoare de 430 de milioane de lei, din care deja a semnat contracte de finanțare pentru 100 de milioane de lei. Printre proiectele cu finanțare nerambursabilă, primarul a menționat cele 48 de autobuze electrice, cele 275 de ecoinsule de colectare selectivă, cele 60 de locuințe pentru tineri și cele 4 piste noi pentru biciclete.

Și în ceea ce privește dezvoltarea economică, Brașovul a făcut pași importanți în atragerea de noi investiții. Achiziționarea platformei CET (care înseamnă 48 de hectare destinate investițiilor în noile tehnologii verzi), programul de promovare a orașului ca principală destinație pentru dezvoltarea de afaceri (participarea la ExpoReal, cel mai mare târg de investiții, și lansarea InvestBrasov.org, platforma dedicată potențialilor investitori) sau aducerea la Brașov a HUB-ului mondial de dezvoltare sustenabilă în sănătate sunt doar cele mai relevante exemple în această direcție.

Citeste și:  Biciclete gratuite pentru elevii din Cristian! Primăria investește 650.000 de lei pentru a-i pune pe elevi în mișcare

În ceea ce privește sportul, continuă dezvoltarea infrastructurii sportive pe cele două axe, „Sportul pentru toți“ și „Sortul de performanță“, prin construirea de baze sportive în cartiere, dar și de baze sportive dedicate profesioniștilor, cum ar fi Sala Polivalentă sau baza sportivă de la fostul stadion Carpați.

Având în vedere importanța stațiunii Poiana Brașov pentru dezvoltarea turismului din zonă, investițiile pentru modernizarea domeniului schiabil și pentru creșterea atractivități stațiunii au fost prezentat într-un capitol dedicat. Achiziția de tunuri de zăpadă, iluminatul pârtiilor, deschiderea bike-parkului din Postăvarul sau sania de vară sunt doar câteva din programele implementate sau demarate în stațiune.

La capitolul administrație, conform primarului Allen Coliban, obiectivele principale au fost creșterea eficienței administrației publice și asigurarea transparenței la nivel decizional, prin publicarea tuturor contractelor primăriei, organizarea de dezbateri și consultări publice, implementarea unui sistem corect de bugetare participativă, depolitizarea CTATU și a comisiilor de evaluare a proiectelor.

La final, primarul a prezentat și concluziile primilor doi ani de mandat, care au creat premisele necesare unei dezvoltări sustenabile a Brașovului.

,,Marele câștig cred că este faptul că pe fiecare dintre cele zece domenii prioritare pe care le-am prezentat există o fundamentare, o direcție corectă, există proiecte concrete care au fost depuse pentru finanțare, care sunt într-un stadiu de maturitate și, în anumite situații, inclusiv rezultate livrabile, lucruri pe care le-am produs într-un timp record. Sunt foarte multe cifre care susțin afirmația că avem o administrație mult mai performantă decât ce a existat în trecut. Mă refer aici la toate proiectele depuse pe fonduri europene, la dezvoltarea unor proiecte noi în timp record și, în general, la finanțările atrase”, a precizat primarul Allen Coliban.

Raportul detaliat al primarului municipiului Brașov poate fi consultat pe site-ul Primăriei Brașov: https://www.brasovcity.ro/ro/primarul_municipiului_brasov/raport_la_doi_ani_de_mandat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.