Primarul vrea să scumpească taxa de salubrizare

Grupul consilierilor locali PSD Brașov se va opune, în şedinţa de vineri, proiectului de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare, inițiată de primarul George Scripcaru, aceasta urmând să crească, în 2020, cu 2,5 lei/persoană.

„Braşovenii scot din buzunar, în fiecare an, mai mulţi bani pentru un serviciu care se degradează. Întotdeauna ne-am opus majorărilor de taxe de orice fel, de principiu, mai ales dacă acesteanu sunt justificate. (…) Nu este corect ca braşovenii să plătească taxa de salubrizare majorată de la an la an, în condiţiile în care nu se fac progrese în acest domeniu. Avem zilnic plângeri şi sesizări din partea cetăţenilor, legate de ridicarea gunoiului. Niciun operator de salubrizare nu respectă contractele cu asociaţiile de proprietari! Sunt cartiere întregi ale oraşului unde gunoiul menajer nu se ridică zile întregi, platformele de colectare sunt foarte prost îngrijite, mirosul degajat şi peisajul dezolant creând un mare disconfort pentru braşoveni”, se arată într-un comunicat al consilierilor municipali ai PSD Braşov, remis miercuri.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, miercuri, 24 aprilie

Consilierii locali ai PSD, acuză operatorii de salubrizare că nu respectă regulamentul adoptat de forul local.

„Nu avem platforme de colectare selectivă sau boxe de gunoi îngropate (deşi municipalitatea a anunţat alocarea unor sume de bani pentru acest obiectiv), operatorii de salubrizare nu respectă Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare a municipiului Braşov şi nimeni nu îi sancţionează! Ba mai mult, ne plângem de poluare, iar maşinile de colectare a deşeurilor menajere circulă neacoperite, vara mirosul fiind insuportabil. În centrul istoric se strânge
gunoiul în plină zi, atunci când turiştii servesc masa, nerespectându-se niciun fel de regulament! Este strigător la cer să cerem ecoinsule, dar gunoiul să nu fie ridicat sau când îl ridică, deşi cetăţenii au colectat selectiv, e aruncat la grămadă în maşinile de colectare”, a arătat sursa citată.

Citeste și:  Ziua Internațională a Proprietății Intelectuale la Centrul Cultural Reduta, vineri, 26 aprilie

Consilierii locali ai PSD Braşov susțin că „este îngrijorător, dar şi dezamăgitor că Braşovul nu a reuşit să ajungă la nivelul altor municipii din România vizavi de subiectul colectării gunoiului menajer”, în timp ce Sibiul, Clujul sau Iaşiul au tarife mult mai mici pentru acest serviciu şi „locuitorii beneficiază de foarte multe beneficii la acest capitol”.

Potrivit unui proiect de hotărâre care se află pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Consiliului Local Braşov, inițiat de primarul Braăovului, tarifele pentru serviciul de salubrizare urmează să crească pentru persoanele fizice, după ce, începând cu data de 1 ianuarie 2020, a fost majorată valoarea contribuţiei pentru economie circulară pentru deşeurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare – taxa de rampă, de la 30 de lei pe tonă, cât a fost în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, la 80 de lei pe tonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.