Primul festival de film din Europa dedicat culturii rome, la Brașov și Augustin, în perioada 1-3 septembrie 2023

Rroma Film Festival: Primul festival de film din Europa dedicat culturii Rome va avealoc la Brașov și Augustin, în perioada 1-3 septembrie 2023.

În cadrul RROMA Film Festival, pe o perioadă de trei zile, publicul va beneficia de proiecţii de film inspirate din cultura romilor aflate în competiţie, dar şi de creaţii cinematografice de lung metraj consacrate care şi-au câştigat faima pe plan naţional şi
internaţional.

Cinefilii vor avea ocazia de a se întâlni cu personalităţi din domeniu cinematografiei şi muzicii ce au în prim plan artişti romi. Pe lângă filme, participanţii la festival se vor bucura de recitaluri de muzică ale unor artişti consacraţi, dansuri tradiţionale, întâlniri cu artiştii şi workshopuri.

Citeste și:  Traseul liniei 140, deviat duminică

Festivalul se bucură de prezenţa specială a unor cineaşti europeni din Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Slovenia, Iran şi România. Competiţia va cuprinde aşadar filme din cinci ţări europene, selecţionate la festivaluri internaţionale.

Gala de deschidere va avea loc pe 1 septembrie la Braşov, în prezenţa oficialităţilor locale din judeţul Braşov şi din comuna Augustin, precum şi a artiştilor provenind din cultura romă. Va rula în premieră în România filmul „When the Road Bends… Tales of a Gypsy Caravan”, în prezenţa unuia dintre protagoniştii săi, violonistul Gheorghe Anghel Caliu, care ne va impărtăşi experienţa colaborării cu actorul Johnny Depp alături de care joacă în film.

Citeste și:  Traseul liniei 140, deviat duminică

În a doua zi de festival va debuta cu un workshop în domeniul regiei de film, vor avea loc proiecţiile filmelor aflate în competiţie, dar şi a celor consacrate, în prezenţa autorilor. Seara se va încheia cu un recital Taraf de Caliu, în comunitatea romă din Comuna Augustin, într-un cadru autentic de vis cu ceaune, foc de tabără şi dansuri ţigăneşti.

Ultima zi de festival va cuprinde proiecţii de film în comuna Augustin şi la Castel Daniel din Tălişoara, judeţul Covasna, iar seara va avea loc festivitatea de premiere la Centrul Cultural al comunei. Juriul este format din cineaşti români de marcă aparţinând mai multor minorităţi printre care se numără regizorul de origine aromână Toma Enache şi actorul de etnie romă Dragoş Dumitru.

Citeste și:  Traseul liniei 140, deviat duminică

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

RROMA Film Festival este iniţiat de Bianca Beatrice Michi, scriitor şi manager de proiecte cu o vastă experienţă în domeniul promovării culturii.

Proiectul este cofinanţat cu suma 59.000 lei de către Consiliul Judeţean Braşov prin Programul judeţean pentru finanţare nerambursabilă din bugetul propriu al judeţului a proiectelor culturale pe anul 2023 şi este organizat de Asociaţia CRN împreună cu Primăria Comunei Augustin, având ca parteneri firma de producţie cinematografică Rock House Events, Asociaţia Culturală ANCE EUROPE şi Castel Daniel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.