Propunerea Curții de Apel Brașov, acceptată de ÎCCJ: Deschiderea unui cont pe o reţea de socializare cu numele unei alte persoane reprezintă infracţiune

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că deschiderea unui cont pe o reţea de socializare cu numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia reprezintă o infracţiune de fals informatic.

ÎCCJ a transmis printr-un comunicat de presă, că pe data de 25 ianuarie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, legal constituit în cauză, a soluţionat o sesizare în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, potrivit news.ro.

Înalta Curte a admis astfel sesizarea formulată de către Curtea de Apel Braşov prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această  persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează  condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

Citeste și:  Noaptea de Sânziene la Fundata, ediția a 42-a

ÎCJC a decis că deschiderea unui cont pe o reţea de socializare pe numele altei persoane reprezintă infracţiune.

“Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României”, se arată în comunicatul ÎCCJ.

Citeste și:  Solidaritate pe teren accidentat! Aventurierii din comunitatea OFFROADAJUTĂ își folosesc pasiunea și abilitățile pentru a schimba vieți

Curtea de Apel Braşov a sesizat Înalta Curte în luna septembrie a anului trecut pe această speţă în timp ce judeca apelul la condamarea unui bărbat la trei ani şi opt luni de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de şantaj şi fals informatic, decizia fiind luată de către Judecătoria Braşov. Bărbatul respectiv este judecat pentru faptul că a creat un profil de un site de adulţi cu numele fostei sale iubite şi a postat acolo fotografii cu aceasta. De asemenea, el a făcut şi un cont de Facebook tot cu numele femeii respective.

Instanţa a decis ca până la lămurirea aspectului sesizat, soluţionarea cauzei să fie suspendată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.