Risc foarte mare de avalanșă în Munții Făgăraș. Salvamontiștii brașoveni recomandă: Evitați deplasarea!

Risc foarte mare de avalanșă în Munții Făgăraș. Salvamontiștii brașoveni recomandă: Evitați deplasarea!

La peste 1800 m, în ultimele 36 de ore s-au depus aproximativ 50 cm de zăpadă pulver, în special pe versanții nordici. Aceasta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare care depășea 50-60 cm pe majoritatea versanților. Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 80-100 cm și care are o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt. În zona crestelor, sunt formate plăci de vânt pe versanții estici și sudici, altele mai vechi fiind acoperite de zăpada proaspăt depusă. Pe văi și în zonele adăpostite, sunt depozite însemnate, care depășesc 3 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale. Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, cu cruste subțiri de gheață intercalate.

Citeste și:  Moda Eco-friendly: branduri sustenabile pe care să le porți în 2024

Se vor declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea acestuia și alunecarea stratului instabil din partea superioară, ce depășește pe alocuri 80-100 cm peste straturile mai vechi și întărite, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent. Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, care depășește pe alocuri 50-70 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări.

Mai multe informații: https://www.meteoromania.ro/Uploa…/nivologie/nivologie.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.