România, obligată de CEDO să ofere o viață mai bună pușcăriașilor

Tema introducerii în legislaţia română a despăgubirilor în bani pentru condiţii de detenţie necorespunzătoare a fost discutată la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în cadrul întâlnirii dintre agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Simona-Maya Teodoroiu, şi preşedintele CEDO, Linos-Alexandre Sicilianos.

„Au fost trecute în revistă aspectele principale ce fac obiectul cazuisticii împotriva României, punându-se accent pe necesitatea adoptării unor măsuri accelerate în ceea ce priveşte introducerea în legislaţia română a recursului compensatoriu pecuniar cu privire la condiţiile de detenţie”, se arată într-un comunicat al MAE.

În cadrul întrevederii, Simona – Maya Teodoroiu a precizat că „se doreşte continuarea bunei cooperări care a caracterizat relaţia cu CEDO şi că, în acest sens, se fac eforturi pentru consolidarea instituţiei şi a echipei care gestionează cauzele împotriva României”.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: 55% dintre români vor călători mai mult în țările Schengen

La rândul său, preşedintele CEDO a exprimat încrederea că sub noua conducere a agentului guvernamental relaţiile se vor normaliza şi se vor găsi soluţii pentru problemele cu care se confruntă România şi cu privire la care Curtea este chemată să se pronunţe.

Preşedintele CEDO a precizat, potrivit MAE, că „este încurajată şi aşteptată cu interes ratificarea Protocolului nr. 16 la Convenţie de către România”.

Protocolul nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale a fost semnat de România în octombrie 2014.

Potrivit MAE, „principalul element de noutate şi de reformă al Protocolului nr. 16 adiţional la Convenţie se referă la posibilitatea pentru cele mai înalte jurisdicţii ale părţilor contractante de a solicita un aviz consultativ atunci când apreciază că o anumită cauză aflată pe rolul lor ridică o problemă gravă privind interpretarea sau aplicarea Convenţiei sau a protocoalelor sale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.