Rose Story, o băcănie într-o sufragerie

Mariana Sebeni-Comşa şi Marius Comşa din Braşov au pornit,în 2017, o afacere cu dulceţuri, șerbeturi, siropuri şi ceaiuri făcute din trandafirii şi fructele de pe plantaţia proprie sau din livada moștenită de la bunici. Anul trecut au produs artizanal, la lingură de lemn, câteva mii de borcane şi sticle cu eticheta Rose Story.

Cei doi au înregistrat marca Rose Story la OSIM imediat ce au cultivat trandafirii de dulceață și au reușit să trimită borcane cu steagul României pe etichetă pe aproape toate continentele. ”Recunosc că ideea a fost furată dintr-o vacanţă în Grecia, în Santorini. În 2017. Acolo am vizitat o plantaţie de trandafiri de dulceaţă şi am întâlnit o familie, un cuplu, care se ocupa de această plantaţie şi erau atât de fericiţi! Aveau undeva la 65-70 de ani. Ne-au dat să gustăm şi i-am spus lui Marius, soțul meu, că eu asta îmi doresc să fac, aşa vreau să îmbătrânesc şi eu, aşa vreau să arăt şi eu la 65-70 de ani, să fiu zen, să-mi placă ce fac. Ne-am întors în ţară după vacanţă, în 2017, am identificat un teren agricol, l-am cumpărat, am găsit butaşii de trandafiri undeva în judeţul Alba, la Ciumbrud, am mers şi i-am cumpărat. Erau câteva sute de butaşi, care acum s-au făcut 6.000 de fire pe rod.“ – povestește Mariana Sebeni-Comșa.

Cei doi soți produc zilnic , la lingură de lemn, aproximativ 240 de borcane de dulceață de trandafiri. ”Soțul meu recoltează zilnic, din mai și până în septembrie, așa că zilnic producem dulceață. Noi doi, o oală, o pâlnie, borcanele, capacele și o lingură de lemn. Când recolta e foarte bogata, soțul meu pune petalele în distilărie și face apă de trandafiri pentru uz cosmetic. Procedura e dificilă, identică cu cea de fabricare a pălincii. Numără picăturile câteva ore bune pentru câțiva litri de apă magică de trandafiri. Primăvara, eu și Marius culegem soc și salcâm, așa că facem și dulceață din flori de soc și flori de salcâm, foarte apreciate de consumatori, care ne spun că nu au mai auzit de așa ceva până la noi. Când e sezonul fructelor, prelucrăm fructe. Pe lângă dulceața din petale de trandafiri pe care o facem zilnic, facem și de vișine, sau de cireșe, de zmeură, afine, mure, coacăze, căpșuni, gutui, pere sau prune. Firește, înainte scoatem sâmburii din vișine sau cireșe și ne oprim doar când nu ne mai lasă cârceii să muncim”, povestește Mariana Sebeni-Comșa care, vreme de peste trei decenii a fost jurnalist, corespondent de presă pentru BBC World Service, TVR, Radio România Actualități și Evenimentul Zilei, dar și colaborator în mass media locală, la Radio 1, RTT, Antena 1 Brașov. Nu a putut renunța complet la presă, așa că a păstrat emisiunea bilunară Subiecte Grele, de la Nova TV.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

După ce vreme de vreme de 2 ani și-au vândut produsele doar pe internet sau în târguri, la 1 ianuarie 2020 au amenajat un magazin de producător în centrul comercial Star, în care au primit și alți producători locali, cunoscuți la târgurile organizate în Piața Sfatului. Restricțiile impuse de pandemie le-au dus afacerea în jos și Rose Story a supraviețuit cu greu, bazându-se doar pe vânzările din online, venite pe pagina de Facebook Dulceață Bio Rose Story sau de pe platforma www.orderix.ro/business/dulceturibiorosestory .

Anul acesta, pe 1 ianuarie, și-au făcut curaj și au închiriat un spațiu mai mare, în centrul istoric al Brașovului, în care dulcețurile Rose Story să fie puse în valoare.

Citeste și:  Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

”O băcănie în sufragerie” este noul concept al soților Mariana și Marius Comșa. Casa este monument istoric din secolul al 18-lea, așa că au decorat băcănia cu respect pentru semnul de pe clădire. ”Am cumpărat o masă din lemn de stejar, veche de aproape 80 de ani, pe care am pus-o în mijlocul sufrageriei. Are 6 scaune tot din lemn de stejar, cu tapițerie din stofă. Mi se umple sufletul de bucurie când mă așez la masa asta. Pe pereți am pus goblenuri cusute chiar de mine în pandemie, ca să nu mă plictisesc singură în magazin. Clienții erau afară, pentru că acolo îi țineau restricțiile, așa că mi-am umplut timpul cu goblenul. Mă simt ca la bunica și sper ca și clienții noștri să se simtă bine la noi”, mai spune Mariana Sebeni-Comșa.

În Băcănia din sufragerie, de pe strada Nicolae Bălcescu nr 10 a fost amenajat și un snack-bar. În bucătăria veche de trei secole se pregătesc acum sandvisuri calde, omlete, ochiuri, dar și orez cu lapte și clătite cu dulceață Rose Story.

Citeste și:  Noaptea ca ziua la Complexul Sportiv Carpați din Brașov! Se montează stâlpii de nocturnă

”Întâmpinăm clientul cu o chesea cu dulceață de trandafiri și un pahar cu apă, servite la masa din sufragerie. Sau cu șerbet și apă rece. Din partea casei. Avem o masă de 6 persoane în sufragerie și una de 4 persoane în bucătărie, așa că nu e tocmai un bistro. Mâncarea se pregătește la vedere, chiar șub nasul clientului, așa cum se face și acasă. Nici restaurant nu e, pentru că nu avem multe feluri în meniu. E doar un loc în care ești primit cu bucurie, pentru a te simți ca acasă. Și din care pleci ghiftuit, dacă vii flămând. Nu vom avea băuturi nesănătoase și carbogazoase. Dar, îți oferim un pahar cu sirop bun, natural, făcut chiar de noi. Sau un ceai. Cafeaua este bună tare. Iar clătitele sunt umplute cu dulceață de casă, de la Rose Story. Încercăm să oferim produse curate, naturale, așa că promovăm clătitele cu dulceață bună, făcută după rețeta bunicii, pe care clientul o alege de pe raftul din băcănie”, mai spune Mariana Sebeni-Comșa.

Rose Story este o afacere locală, de familie, începută de la zero. Mariana Sebeni–Comșa și soțul ei, Marius Comșa dețin marca și încearcă, de peste 4 ani, să promoveze un stil de viață sănătos, cu produse naturale și locale. Plantația lor de trandafiri este la Teliu, lângă Brașov și poate fi vizitată din luna mai și până în luna septembrie, perioadă în care trandafirii lor de Damasc sunt înfloriți.

2 thoughts on “Rose Story, o băcănie într-o sufragerie

  1. Eu , de cate ori m-am intors acasa, am dat o fuga la magazin, sau la targ, dupa caz, sa o vad pe Mariana, dar si sa cumpar produse de ale lor , macar cate putin, atat cat putea sa incapa prin bagaje. Am facut si surprize celor dragi, cu ajutorul lor, atunci cand eram departe de ei. Am daruit dulceturile lor prietenilor si rudelor din Italia, care au fost cu totii super incantati!!! Promit sa le calc pragul si sa ma asez la masa din sufragerie cat de curand, cand voi ajunge , din nou acasa!!! Nu doar ca sa vad, pe viu, cat e de frumos la ei, dar, marturisesc, mi-e tare dor de o lingura de serbet, ca in copilarie!!! Succes mult, dragilor, sa va treaca muuuulta lume pragul si sa va guste bunatatile!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.