Săptămâna viitoare începe distribuția pastilelor de iod către populația eligibilă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că săptămâna aceasta autorităţile de sănătate publică vor începe campania de informare a populaţiei cu privire la utilizarea pastilelor de iodură de potasiu. Primele pastile cu iod vor fi distribuite populaţiei de săptămâna viitoare.

Ministrul Sănătăţii a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că producerea şi distribuirea pastilelor de iodură de potasiu nu trebuie să „îngrijoreze” populaţia.

„E o problemă legată de contextul actual, de ceea ce se întâmplă în vecinătatea imediată a granițelor României, unde se desfășoară un conflict armat de mare amploare. Există şi o memorie colectivă legată de incidentul întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să acţioneze rapid și să găsească o soluție pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară, fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, pentru că nu avem de ce să facem acest lucru. (…) Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia cu vârsta de până în 40 de ani”, a declarat, la Ploiești, ministrul Alexandru Rafila.

Citeste și:  Unitățile de primire urgențe (UPU) vor fi dotate cu echipamente de telemedicină de ultimă generație

Medicul a subliniat că pastilele cu iodură de potasiu NU trebuie administrate decât în cazul unui incident, despre care a spus că este „posibil, nu probabil”. Acesta a mai precizat că este vorba despre o prevenție, iar medicamentul „nu se administrează decât în primele ore care urmează unui astfel de incident și doar la recomandarea autorităților de sănătate publică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.