Școlile s-au redeschis astăzi după vacanța de iarnă, pe fondul unei alerte epidemice de viroze respiratorii și gripă

Vacanța de iarnă s-a încheiat ieri, astfel că toate școlile s-au redeschis începând de astăzi, pe fondul unei alerte epidemice de viroze respiratorii și gripă. Autoritățile din educație și sănătate au emis o serie de măsuri și recomandări menite să prevină transmiterea virusurilor respiratorii și fac apel la părinți să nu trimită copiii la școală dacă prezintă simptome de boală.

Ministerul Educației a subliniat că activitatea în unitățile școlare trebuie să se desfășoare normal și că în acest moment nu sunt motive pentru suspendarea cursurilor sau neînceperea procesului de învățământ. Dacă vor apărea situații deosebite, se vor decide măsurile potrivite, de la caz la caz, după consultarea cu direcțiile de sănătate publică.

Citeste și:  Flacăra Păcii FOTE Friuli Veneția Giulia 2023 s-a stins! Ștafeta a fost preluată de Georgia, următoarea gazdă a FOTE de iarnă

Profesorii și învățătorii vor observa elevii la prima oră de curs, iar pentru cei care au simptome vor fi anunțate familiile și le va fi recomandată izolarea la domiciliu, potrivit explicațiilor date de secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a spus că triajul în școlile în care nu există personal medical va fi unul doar observațional, iar acolo unde există personal medical acest triaj se poate realiza cu ajutorul acestora, notează Radio România Actualități.

La nivelul unităților de învățământ este obligatorie asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecție, dar și aerisirea periodică a încăperilor, precum și instruirea elevilor cu privire la comportamentul în caz de tuse și strănut. Măștile de protecție sunt cu titlu de recomandare, atât pentru personalul din școală, cât și pentru elevi.

Citeste și:  Firma care furnizează produsele lactate pentru programul „Cornul și laptele“ a etichetat, din eroare, luna expirării greșit. Municipalitatea brașoveană a luat decizia de a nu le distribui

Avizul epidemiologic pentru elevii și copiii de grădiniță nu este necesar după vacanțe. Grădinițele și școlile nu au nici un temei legal să solicite părinților prezentarea avizului epidemiologic de la medicul pediatru.

Iarna aceasta copiii vor mai avea o vacanţă, programată pentru luna februarie. Va fi de o săptămână, în perioada 6 – 25 februarie, decisă de inspectoratele şcolare judeţene. Cele mai multe, inclusiv cel din Brașov, au stabilit ca cea de-a doua vacanţă de iarnă să fie în perioada 20-26 februarie 2023.

Programele „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se vor desfăşura în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Citeste și:  3.500 de lei este salariul mediu net al celor care lucrează în transport și distribuție. Un curier are, în medie, un salariu de 2.800 de lei

Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.