Se va putea ieși la pensie la 70 de ani! Este un drept nu, o obligaţie, subliniază ministrul muncii, Raluca Turcan!

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut câteva precizări în ceea ce privește vârsta de pensionare în România și ce modificări vrea să facă Guvernul.

”Elaborăm o serie de măsuri active, care să sprijine deopotrivă angajații și angajatorii.Este vorba despre un proiect de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare – au opțiunea să continue până la 70 de ani”, a declarat Turcan.

Astfel, persoanele ajunse la vârsta de pensie să poată munci în continuare – este vorba despre opțiunea angajatului.

”Pe lângă faptul că persoana rămâne activă în câmpul muncii, rămâne cu veniturile la nivelul salariului.Este un drept, nu o obligație. Persoana poate să se răzgândească și să se întoarcă la pensie, între 65 și 70 de ani.Persoanele care au îndeplinit vârsta de pensionare și doresc să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani, pot face lucrul acesta.Se aplică și pentru cei care lucrează în sistemul public, și la privat.Pentru privați, este de ajuns să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte. În sistemul public, se continuă cu contractul de muncă. Cine optează pentru a continua munca, i se suspendă plata pensiei.Dacă au optat pentru oprirea activității, pot să solicite reluarea plății pensiei, cu încetarea raporturilor de muncă”, a explicat ministrul Muncii.

Citeste și:  Brașovenii, cu privirea spre cer! Lansarea revistei ASTRA dedicate aviației locale

Pensionarii din sistemul public și cei militari se pot încadra până la vârsta de 70 de ani – este un drept ce lărgește un drept existent.Persoanele care se află în această situație pot să solicite recalcularea pensiei din sistemul public, cu consecință directă creșterea punctului de pensie, deci a unei pensii mai mari.

Excepții: persoanele alese, care se află în mandate pe o perioadă stabilită de Constituție, precum și persoanele care beneficiază de drepturi de autor, personalul didactic, cele încadrate în Gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române precum și persoanele care activează în autorități publice în baza unui mandat prevăzut de lege.

Citeste și:  Bursa Locurilor de Muncă Brașov revine pe 17 mai!

Proiectectul de lege urmează să fie adoptat în şedinta de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.