Servicii consulare aduse la CATTIA, pentru cetățenii ucraineni, refugiați la Brașov

Cetățenii ucraineni care au probleme legate de acte sau vize vor avea serviciile consulare aduse la Brașov de doi reprezentanți ai Ambasadei Ucrainei la București.

Mâine, 16 aprilie, consilierul cu afaceri consulare Yurii Nehoda și secretarul cu afaceri consulare Pavlo Nekrasov, din partea Ambasadei Ucrainei la București, vor presta servicii consulare (preluare acte, prelungiri documente de călătorie etc) în cadrul Centrului comunitar „Brașov pentru Ucraina“, deschis la CATTIA.

Reamintim că după începerea războiului din Ucraina, Primăria Municipiului Brașov și mai multe organizații neguvernamentale au constituit grupul de lucru „Brașov pentru Ucraina”, pentru a veni în sprijinul refugiaților din țara vecină, lovită de război, și pentru a trimite ajutoare acolo.

Citeste și:  Distrigaz Sud Rețele a investit 530 milioane de lei în anul 2023

Centrul Comunitar „Brașov pentru Ucraina“ a fost deschis în 4 martie, la CATTIA, urmat apoi de un call-center permanent și o platformă on-line – https://ua.brasovcity.ro/ – puse la dispoziția refugiaților ucraineni, dar și celor care doresc să își ofere ajutorul. De la deschiderea centrului, care funcționează non-stop cu sprijinul celor câteva sute de voluntari și al donatorilor, numărul de cetățeni ucraineni care au beneficiat de servicii gratuite care includ cazare, hrană caldă și rece, produse de igienă personală, haine, produse pentru nou-născuți, produse pentru animalele de companie, sală de joacă și activități pentru copii, consiliere psihologică și asistență juridică, cursuri de limba română sau engleză, facilitare în găsirea de locuri de muncă etc, la Brașov, se apropie de 3.000. Dintre aceștia, aproape 2.000 se află încă în Brașov.

Citeste și:  500.000 de euro disponibili pentru ONG-uri mici și instituții de învățământ în 2024, prin Programul Start ONG

De ieri, Centrul de refugiați de la CATTIA a primit recunoașterea UNICEF și a Guvernului Japoniei ca „Punct Albastru“, într-o rețea de puncte de sprijin dedicate refugiaților din Ucraina, organizată sub tutela UNICEF și finanțată de Guvernul Japoniei. Acest centru este primul deschis într-un oraș mare din România și tot primul deschis în interiorul țării, celelalte fiind situate în localitățile de graniță, și garantează existența unoei game largi de servicii dedicate copiilor și familiilor lor, refugiați din Ucraina, începând cu lucruri de primă necesitate și până la servicii de sănătate, educație, sociale și psihosociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.