Sistemul cardului de sănătate, în anchetă la DNA

Sistemul cardului de sănătate, blocat de câteva săptămâni, a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție. Un raport întocmit de corpul de control al ministerului sănătății arată că de-a lungul anilor s-au comis numeroase nereguli la CNAS.

S-au cheltuit zeci de milioane de euro din bani publici și din fonduri europene pentru întreținerea celui mai mare sistem informatic al țării care nu funcționează. Vinovații trebuie să plătească, spune ministrul Sănătății, care a trimis raportul respectiv la DNA, potrivit stirileprotv.ro.

Sistemul electronic de sănătate este în colaps de mai bine de o lună, iar verificările corpului de control al Ministerului Sănătăţii arată cât de gravă este situaţia.

4 milioane de euro, bani publici, a plătit Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la sfârşitul lui 2016 unei firme IT care ar fi trebuit să asigure mentenanța şi suportul tehnic. Doar că atunci când s-a semnat contractul nu s-a făcut şi o evaluare a hibelor din sistemul electronic. Iar când au apărut diverse probleme, firma nu a intervenit pe motiv că defecţiunile ar fi mai vechi şi nu răspunde pentru ele.

S-au cheltuit 25 de milioane de euro din fonduri europene pentru instruirea tehnică a mai multor angajatoi CNAS care să asigure întreţinerea platformei electronice a asigurărilor de sănătate. Însă o sigură persoana a avut în fişa postului această responsabilitate şi asta doar pentru câteva luni. Totodată controlul a scos la iveală faptul că în ultima perioadă nu s a făcut niciun fel de achiziţie pentru piese de schimb.

Mai mult, la data controlului nu s-a putut stabili numărul real de licenţe utilizate efectiv, ceea ce inseamnă cheltuieli ilegale din banii asiguraţilor.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Indolența şi nepăsarea unora a dus la funcţionarea proastă a acestui sistem. A fost incompetenţă şi rea voinţă până la un punct pentru că nu există nicio explicaţie logică a comportamentului unora.

Iar problemele apar şi acum.

Medic: După ce introduci cardul şi pinul pacientului trebuie să verificăm calitatea de asigurat.

Reporter: Şi ce va spune?

Medic: Deocamdată nu ne spune nimic.

Doctorul povesteşte că două dintre pacientele pe care le-a consultat săptămâna trecută au apărut în sistem ca fiind neasigurate, deşi amândouă au plătit contribuţia la stat.

Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie: Nu merge validarea calităţii de asigurat, nu merge validarea de servicii, tot ce consultăm e în stadiul offline, reţetele se dau offline.

Raportul corpului de control a ajuns în atenţia procurorilor. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu au comentat raportul, dar au precizat într-un comunicat că lucrează la punerea în funcţiune a sistemului electronic.

De altfel, Direcţia Naţională Anticorupţie a cercetat de-a lungul timpului mai mulţi şefi ai CNAS. Lucian Duță, Irinel Popescu, Marian Burcea şi chiar Vasile Ciurchea, numit din nou în funcţia de preşedinte, au fost bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul asigurărilor de sănătate cu milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.