Soarta turismului brașovean, discutată cu ministrul Turismului, la Brașov

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin – Daniel Cadariu, alături de autoritățile locale, s-a întâlnit astăzi la Brașov cu reprezentanți ai mediului de afaceri din turismul brașovean, cu scopul declarat de a implica principalii jucători și factori de decizie din turismul și mediul antreprenorial brașovean în identificarea problemelor și oportunităților de dezvoltare a zonei, promovarea și dezvoltarea sustenabilă a turismului și a mediului de afaceri din Brașov.

Întâlnirea a fost organizată de minister cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov și Consiliului Județean Brașov, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri (CATTIA), și a putut fi urmărită live pe paginile de Facebook ale instituțiilor implicate.

Principalele probleme ridicate au vizat problemele legislative legate de înființarea, atribuțiile și finanțarea organizațiilor de management al destinației (OMD), finanțarea unor proiecte importante pentru dezvoltarea zonei – în principal a stațiunii Poiana Brașov, acordarea de sprijin din partea Guvernului pentru antreprenorii din domeniile cele mai afectate de pandemie sau probleme care vizează calificarea personalului din domeniul HoReCa.

„Am venit la Brașov din dorința de a afla, de la fața locului, problemele cu care se confruntă cei din domeniul IMM-urilor și a turismului și, de ce nu, pentru a afla reușitele din domeniu, exemple care să fie exemple de bună practică la nivel național. Am constatat în urma discuțiilor că există suficient de multe probleme, atât în ceea ce privește turismul cât și în ce privește mediul de afaceri, am notat absolut totul. Vom încerca la nivel de minister să le analizăm pe fiecare în parte și să găsim cele mai bune soluții. Vom avea și alte întâlniri, pe alte zone din țară, pentru ca atunci când soluțiile vor fi puse în practică să acopere întreg teritoriul țării. Una din soluțiile principale, dacă discutăm cel puțin de domeniul turismului, o reprezintă punerea în funcțiune a Legii turismului pe componenta OMD – organizații de management al destinației. Este un subiect care e dezbătut de aproape cinci ani de zile, din păcate, normele de aplicare pentru lege nu au apărut, aceste OMD-uri nu s-au putut înființa în mod oficial, nu au putut fi certificate de către Ministerul Turismului, și atunci nu au putut produce efecte pozitive. Sunt două aspecte: prima dată, constituirea lor, și apoi asigurarea finanțării, asigurarea acelei finanțări constante, care va fi probabil din acele taxe colectate la nivel local – fie ele taxe de promovare sau taxe de stațiune -dar și posibilitatea accesării de fonduri europene de către OMD-uri, pentru a le folosi pentru destinația lor principală: promovarea turistică la nivel local, regional și, de ce nu, național. Avem un termen impus prin PNRR. Conform negocierilor, la sfârșitul lunii octombrie legislația privind OMD-urile trebuie finalizată, și legea, și hotărârea de Guvern cu normele de aplicare. Sunt convins că lucrurile astea se vor realiza. Noi intenționăm să ne mișcăm și mai repede, să facem aceste consultări la nivel local și la nivel central, cu reprezentanții celor din domeniul turismului, să tragem concluziile și să propunem o soluție prin care aceste OMD-uri să fie înființate și să poată funcționa cât mai repede posibil. Dacă putem, prin activitatea Parlamentului, undeva la sfârșit de iunie să încheiem această problematică“, a explicat ministrul Constantin – Daniel Cadariu.

Citeste și:  Târgurile volante din Brașov, programate în acest weekend, anulate din cauza vremii nefavorabile

„Ne bucurăm că am avut șansa de a avea astăzi discuții relevante despre viitorul turismului în Brașov cu ministrul Turismului și cu reprezentanții sectorului. Primăria Brașov a început deja de anul trecut demersurile de înființare a unei organizații de management al destinației (OMD), alături de organizațiile patronale și de asociațiile relevante în domeniu, cu care caută cele mai bune soluții pentru strategia turismului brașovean. Un aspect foarte important care a reieșit din cadrul discuției de astăzi este necesitatea de a avea toți actorii implicați la masa discuției. Vorbim și despre hoteluri și despre restaurante, despre afacerile în domeniul agrementului și alte servicii și domenii conexe“, a spus la rândul său viceprimarul Flavia Boghiu, care a subliniat necesitatea întocmirii unei strategii comune de turism, la nivelul tuturor factorilor implicați, atât autorități, cât și mediul de afaceri din turism.

Poiana Brașov are avantajul proiectelor pregătite pentru finanțare

Un alt punct foarte important al discuțiilor a vizat calitatea serviciilor oferite turiștilor și alegerea serviciilor care să atragă mai mulți turiști, în contextul dezvoltării viitoare a zonei, în special a stațiunii Poiana Brașov, iar viceprimarul Sebastian Rusu i-a solicitat ministrului sprijinul financiar pentru punerea în practică a proiectelor pe care Brașovul le are în desfășurare.

Citeste și:  Brașoveanul Ovidiu Gârbacea onorat cu Ordinul Excelență Olimpică de către COSR

„Desigur că un rol important aici îl are Poiana Brașov, care este actualmente stațiunea montană numărul 1 din România, și care a fost în centrul discuțiilor. Am dorit să adresez domnului ministru rugămintea de a ne susține în proiectele pe care municipiul Brașov le desfășoară în Poiana Brașov, proiecte care vizează modernizarea domeniului schiabil, și există un proiect care vizează chiar extinderea domeniului schiabil spre Râșnov. Avem proiecte care vizează iluminatul pârtiilor, avem proiecte prin care ne dorim să suplimentăm numărul de tunuri de zăpadă – pentru că fără producerea de zăpadă artificială nu s-ar fi schiat în partea superioară a Masivului Postăvarul – modernizări, extinderi, și, cel mai important, să venim cu acel caracter de «Poiana All Season», adică să transformăm Poiana din acea destinație de sporturi de iarnă într-o destinație în care oamenii să-și petreacă un sejur și în perioada verii sau a primăverii. Pentru aceasta avem în lucru proiectele de trasee de mountain bike, care deja sunt în implementare, sau sania de vară, care să ofere un punct de distracție suplimentar pentru turiști și care s-a dovedit deja a fi un real succes în România. Toate aceste proiecte pe care le vizăm pentru Poiană desigur sunt foarte costisitoare și de aceea l-am rugat pe domnul ministru să ne asigure suport. (…) Avantajul pe care l-a observat și domnul ministru este că aceste proiecte deja le avem în pregătire, unele sunt în stadiul de studiu de fezabilitate, unele dintre ele se află în fază de PUZ, acest lucru este foarte important pentru că ne va permite să obținem acele fonduri“, a explicat viceprimarul Sebastian Rusu.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a amintit că bugetul ministerului nu permite o alocare directă de fonduri, cel puțin în prima partea a acestui an, însă a afirmat că domeniile schiabile sunt o prioritate pentru viitoarea strategie de dezvoltare și că bani vor exista, cu siguranță, din programe precum Programul Național de Redresare și Reziliență și alte programe cu finanțare europeană nerambursabilă.

Citeste și:  IMM-urile brașovene au un mediator în relația cu instituțiile statului

„În primul rând nu pot decât să-i felicit pe cei care s-au ocupat cu pregătirea unor astfel de proiecte. În al doilea rând, din păcate, pentru anul acesta bugetul ministerului este destul de redus. Oricum ar fi, principala țintă de finanțare pentru orice înseamnă proiect în România – în cazul nostru, pentru cele din domeniul turismului – îl reprezintă fondurile europene. Avem inclusiv posibilitatea unor finanțări – viitoare măcar, dacă nu în prezent – chiar și din PNRR. Să nu uităm, la 31 decembrie 2023 va fi o primă analiză pe tot ce înseamnă Programul Național de Redresare și Reziliență, iar acele programe care se vor dovedi că nu pot fi implementate se va renunța la ele, putând ca alte programe ajunse la maturitate, care au fie studii de fezabilitate, poate chiar și proiectarea, să poată accesa fonduri inclusiv din PNRR. Este și cazul Poienii Brașov“, a apreciat ministrul Cadariu.

„A fost o întâlnire extrem de importantă cu domnul ministru al Antreprenoriatului și Turismului, la Brașov. Mă bucură că am avut o prezență pe măsură. S-au ridicat foarte multe probleme, atât din zona antreprenoriatului, cât și din zona turismului. Sperăm ca toate aceste puncte de vedere susținute de cei prezenți aici să fie preluate de către domnul ministru și transpuse în lege. Consider că este foarte important ca noi să avem în continuare o dezvoltare în ceea ce privește infrastructura de agrement, cred că este extrem de important ca județul Brașov, care dispune de o capacitate foarte bună de cazare, să aibă sprijin ca toate activitățile care se desfășoară pe partea de agrement să vină în întâmpinarea celor care ne vizitează județul, și mă bucur că am avut ocazia să vorbim și despre sprijinul care trebuie să vină pentru IMM-uri din partea Guvernului, pentru acele societăți care au fost afectate de situația pandemică“, este opinia președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, la finalul întâlnirii de astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.