Terminale mobile vizate de o nouă fraudă prin SMS

CERT-RO și SRI (Centrul Național CYBERINT) au cooperat pentru identificarea unei campanii de malware care afectează terminalele mobile cu sistemul de operare Android și iOS.

Campania de phishing folosește inclusiv identitatea unei companii de curierat cunoscute, iar mesajele transmise sunt de tip SMS. Utilizatorii sunt invitați să acceseze un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi plasate anterior. Textul din cadrul mesajului este „Pachetul dvs. Este pe drum, urmați-l aici”.

Dacă link-ul este accesat, pe dispozitivul utilizatorului va fi descărcată o aplicație malware de tip troian, care va extrage din dispozitivul mobil datele despre acesta (model, detalii despre operatorul de telefonie, IMEI etc.), datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate cu acestea, precum și mesajele și apelurile acestuia. De asemenea, aceasta are capabilitatea de a efectua capturi de ecran, de a adăuga și de a prelua evenimente din calendar, dar și de a capta șirurile de caractere introduse de la tastatură. Aplicația solicită permisiuni pentru gestionarea SMS-urilor și a apelurilor, pentru accesarea datelor dispozitivului, a contactelor sau control total asupra dispozitivului.

Citeste și:  Guvernul prelungește plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie

Pentru a vă apăra de potențialul malware vă recomandăm să:

  • Evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute;
  • Acordați permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități;
  • Verificați și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile;
  • Utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora (update);
  • Activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute;
  • Actualizați sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat.

Sursa foto, doralfamilyjournal.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.