Totul despre noile contracte pentru furnizarea energiei: Comparator de tarife

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial, inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care au beneficiat în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Prin urmare, preţurile de furnizare la clienţii casnici nu mai sunt stabilite de către ANRE, acestea se formează în mod liber pe baza cererii şi a ofertei.

Prin liberalizarea completă a pieţei de la 1 ianuarie 2021 România respectă în integralitate prevederile legislaţiei europene, respectiv prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică, care prevede că „preţurile se formează în funcţie de cerere şi ofertă”.

Pentru a da posibilitatea clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate prin încheierea unor contracte concurenţiale, ANRE a impus obligaţii suplimentare furnizorilor de ultimă instanţă de a transmite clienţilor casnici informări care să cuprindă odată cu oferta pentru serviciul universal şi cel puţin o ofertă concurenţială, atât în cursul lunii decembrie 2020 cât şi în luna ianuarie 2021.

Citeste și:  Începând de mâine, brașovenii se vor putea bucura de magia sărbătorilor de iarnă și pe patinoarul din piațeta Sf. Ioan/Accesul și patinele sunt gratuite

În urma analizei ofertelor concurenţiale puse la dispoziţia clienţilor casnici de către furnizori prin intermediul comparatorului se constată că diferenţa între media primelor 10 oferte care nu conţin componenta fixă (lei/zi), ordonate după valoarea facturii la un consum mediu lunar de 100 kwh, aplicabile în anul 2021 şi media preţului din ofertele de serviciu universal este mai mică cu cca 6,7 lei (0,06 lei/KWH).

Astfel ANRE recomandă clienţilor casnici să aleagă ofertele concurenţiale, toţi clienţii casnici având dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică în luna ianuarie, precum şi pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de maxim 21 de zile de la data solicitării.

Citeste și:  Consiliul Județean anunță noul director al Muzeului de Artă Brașov

Reamintim că trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultimă instanţă la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanşarea sau parcurgerea acestuia.
Clienţii casnici au posibilitatea de a alege o ofertă concurenţială accesând ofertele disponibile pe paginile de internet ale tuturor furnizorilor.

Pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte în vederea adoptării unei decizii informate la momentul încheierii unui contract aferent furnizării energiei electrice în regim concurenţial, ANRE a pus la dispoziţie pe pagina proprie de internet, o aplicaţie web denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”. (https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife).

Citeste și:  Minivacanța celor mici, mai frumoasă, la Parcul cu Dinozauri din Râșnov

Facem precizarea că furnizorii de energie electrică au obligaţia conform legii:

-să achiziţioneze energie electrică, astfel încât să asigure acoperirea consumului clienţilor lor, cu prioritate pentru clienţii beneficiari ai serviciului universal din portofoliul propriu;
-la cererea scrisă a unui client final, să comunice în scris, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare, o ofertă privind condiţiile echitabile de furnizare a energiei electrice, care conţine, obligatoriu, preţul de furnizare, termenii de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare şi nu trebuie să utilizeze practici comerciale incorecte sau înşelătoare în relaţia cu clientul final, nerespectarea acestor obligaţii fiind sancţionată conform legii cu amendă între 5-10% din cifra de afaceri anuală.

De asemenea, ANRE îşi manifestă toată disponibilitatea de a colabora cu Guvernul României în vederea creării mecanismului de susţinere financiară a consumatorului vulnerabil.

One thought on “Totul despre noile contracte pentru furnizarea energiei: Comparator de tarife”

  1. Dacă spuneți-totul despre contracte, publicați și firmele care distribuie energie electrica, în ce condiții și preturi! Sunt foarte vagi informațiile, vorbărie multă, nimic concret care să ne ajute !!! Oricum condițiile sunt stabilite, nu înțeleg ce mai rămâne de negociat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.