Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru reluarea exporturilor de cereale

Se deschide coridorul cerealelor în Marea neagra. Recent, la Istanbul a fost semnat un acord care permite deblocarea transportului de grâne ucrainene. Este cel mai important acord în care au fost implicate Rusia şi Ucraina, de la începerea războiului. Un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski a precizat că Ucraina nu a încheiat niciun acord direct cu Rusia, iar documentul de la Istanbul a fost semnat cu Turcia şi reprezentantul ONU. De altfel, la ceremonia de la Istanbul, la masă s-au aflat doar preşedintele Turciei şi secretarul general al ONU, în timp ce delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au fost în sală, în primele rânduri, despărţite de mai mulţi bodyguarzi, informează stiriletvr.ro.

Citeste și:  Mândrie, Moștenire, Onoare - 110 ani de Olimpism în România în 110 Momente din istoria Mișcării Olimpice

„De când a început războiul, am subliniat că nu există o soluție la criza alimentară globală fără a asigura accesul global deplin la cereale, produse alimentare și alimente și îngrășăminte. Astăzi am făcut pași importanți pentru atingerea acestor obiective. Dar a fost un drum lung. În aprilie, după ce a fost primit de președintele Erdogan, m-am întâlnit cu președintele Putin și cu președintele Zelenski pentru a propune un plan de soluții și de atunci lucrăm în fiecare zi. A fost nevoie de eforturi imense și de angajament din partea tuturor părților și de săptămâni de negocieri non-stop. Angajamentul și dăruirea sunt și mai vitale astăzi. Această inițiativă trebuie implementată pe deplin, pentru că lumea are mare nevoie de ea pentru a face față crizei alimentare globale”, a spus în discursul de deschidere a ceremoniei de semnare a acordului, secretarul general al ONU António Guterres.

Citeste și:  Brașovul, performanțe bune în materie de reciclare a ambalajelor! 23 de localități din România nu au returnat niciun ambalaj reciclabil în martie

Acordul vine după negocieri care au durat aproape două luni. Potrivit documentului, citat de presa internaţională, este stabilit un centru de monitorizare la Istanbul, cu personal ONU dar şI reprezentanţi ai Turciei, Rusiei şi Ucrainei, centru care va administra şi coordona exporturile de cereale.

Rusia a cerut ca navele cu grâne să fie controlate în Turcia pentru a nu transporta armament pentru Ucraina. Ruşii şi ucrainenii se angajează să respecte culoarele de transport pentru a fi departe de activităţile militare.

De asemenea, acordul urmează să fie valabil 4 luni şi va fi actualizat automat.

Foto. Adobe Stock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.