UE vrea reguli speciale pentru șoferii vârstnici în vederea obținerii permisului de conducere

Uniunea Europeană pregătește noi reguli pentru șoferi. Vor fi sancțiuni mai dure pentru cei care conduc agresiv, dar și condiții speciale pentru șoferii cu vârste de peste 70 de ani, conform Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, permisele de conducere ar putea avea o valabilitate de 15 ani, în loc de 10, așa cum este acum. Ar putea fi digitale, așa că și reînnoirea lor s-ar putea face și online. Pentru șoferii de peste 70 de ani, unele reguli sunt diferite. Șoferii care depășesc vârsta de 70 de ani ar putea fi nevoiți să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. Astfel, ei vor fi evaluați medical mai des, pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă. Estimările arată că aproape jumătate dintre românii care au peste 70 de ani dețin un permis de conducere.

Citeste și:  „Anotimpurile” lui Vivaldi și Piazzolla, în pași de dans, astăzi, la Opera Brașov

Medicii atrag atenția că vârsta înaintată ar putea avea efecte grave asupra capacității lor de a conduce.

„Sunt foarte mulți pacienți care dezvoltă Alhzeimer, demență senilă, demență vasculară, prin faptul că vasele de sânge sunt afectate de colesterol și fluxul cerebral este deficitar. Au fost cazuri în care șoferii au suferit infarct miocardic sau stop cardiorespirator. Este o normalitate o evaluare medicală, ceva mai frecventă după vârsta de 65-70 de ani, având în vedere incidența acestor boli, care pot afecta capacitatea de atenție, gândire, memorie”, a declarat pentru Digi24, medicul Radu Țincu.

Foto. Dreamstime (102662127)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.