Ultimul eveniment al stagiunii Chamber Jazz de la Universitatea Transilvania va avea loc sâmbătă

Sâmbătă, 18 iunie 2022, de la ora 19.00, la Centrul Multicultural, va avea loc ultimul eveniment al stagiunii Chamber Jazz la Universitatea Transilvania 2021-2022. Lucian Ban | Ways of Disappearing este concertul de lansare a albumului de improvizație solo cu același nume și face parte din turneul național organizat de Jazz Updates  în orașele Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bistrița, Brașov și București.

Lansat de Sunnyside Records in luna mai, albumul pianistului newyorkez Lucian Ban reprezintă o contribuție remarcabilă la canonul solo-ului de pian în jazz și un profund opus de maturitate al unuia dintre cei mai de succes muzicieni de origine română pe scena jazzului internațional. Produs împreună cu violistul american Mat Maneri și editat de prestigioasa casă de producție Sunnyside Records din NYC, albumul a fost înregistrat în acustica specială a Sălii Baroce a Muzeului de Artă din Timișoara și include 14 piese originale și improvizații, un blues și două standarde moderne de jazz compuse de celebrele Annette Peacock și Carla Bley.

Citeste și:  A început Luna curățeniei de toamnă, la Brașov

La încheierea turneului american de lansare, presa internațională elogiază noul album al pianistului american de origine română. În Wall Street Journal, criticul Larry Blumenfeld scrie: „Singur la pian Lucian Ban se conectează la propriile lumi moștenite și creează altele noi din imaginație. Piesele sale de pian sunt pătrunse subtil, dar palpabil, de un sens al dorului pentru muzica țării sale natale.” „Un pianist fantastic, o muzică opalescentă, un tușeu cu totul extraordinar”. (BBC, emisiunea de jazz Freeness) „Ways of Disappearing este o nouă culme în cariera celebratului pianist american de origine română… abstract, intim și inimitabil Ban.” (platforma de critică de jazz marlbank.net)

Citeste și:  Festivalul Monodramei Independente, începe săptămâna aceasta, la Brașov!

Autor a 20 de albume sub nume propriu pentru label-uri de prestigiu din întreaga lume, Lucian Ban este singurul muzician de jazz român care a înregistrat pentru celebra casă ECM (Transylvanian Concert) și ale cărui apariții discografice au câștigat Best Album of the Year din partea Downbeat Magazine (Elevation, Songs from Afar), Jazz Journalists Association (Enesco Re-Imagined, Mystery) și US Național Public Radio (Transylvanian Folk Songs, The Bela Bartok Field Recordings). Lucian Ban a colaborat și a susținut turnee în întreaga lume cu muzicieni de prestigiu precum John Surman, Barry Altschul, Mat Maneri, Evan Parker, Nasheet Waits, Louis Sclavis, John Hebert, Eric McPherson, Tony Malaby, Ralph Alessi, Theo Bleckmann, Jen Shyu, Gerald Cleaver, Alex Harding și mulți alții.

Citeste și:  România a cucerit aurul în proba de opt plus unu feminin la Mondialele de canotaj. Țara noastră, locul 3 în clasamentul pe medalii

Intrarea este liberă, iar rezervări se pot face la cultural@unitbv.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.