Un primar din județul Brașov a ajuns ‘FALIT’. Ce s-a întâmplat cu mașina, casa și conturile edilului

Un primar din județul Brașov a încasat pentru primărie subvenții de 5 milioane de lei pentru pășunea comunei. Banii au fost obținuți de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură după ce primarul a falsificat un document prin care demonstra că are acordul crescătorilor de animale din comună. În realitate, niciun fermier nu și-a dat acordul. Primarul este trimis în judecată acum de Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Potrivit unui comunicat, transmis astăzi, 5 iunie 2019, de Direcția Națională Anticorupție, Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ŞERBAN ION, la data faptei primar al comunei Hoghiz, judeţul Braşov, pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 31 mai 2007, într-o şedinţă a Consiliului Local Hoghiz s-a votat încheierea unui contract de asociere în participaţiune între Consiliul Local Hoghiz şi Crescătorii de animale individuali din comuna Hoghiz pentru gestionarea şi administrarea în comun a islazului comunal în suprafaţă de 1680 ha, precum şi pentru efectuarea de demersuri necesare acordării sprijinului financiar pentru agricultură.
De menţionat este faptul că documentul respectiv s-a încheiat fără a avea acordul vreunui crescător de animale sau al vreunui alt fermier.
În acest context, în perioada 2007 – 2012, inculpatul Şerban Ion, în calitate de primar al comunei Hoghiz, deşi cunoştea modalitatea de adoptare a acelui document, a determinat o angajată a primăriei să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente, printre care şi acordul respectiv, în susţinerea cererilor unice de sprijin pe suprafaţă.
Aceste demersuri au avut ca urmare obţinerea de către Primăria Hoghiz a unor fonduri nerambursabile în valoare de 5.960.034 lei.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5.965.421 lei.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de inculpatul Şerban Ion în cadrul persoanelor juridice de drept privat şi asupra sumelor de bani datorate acestora cu orice titlu, de către terţe persoane.
De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra conturilor bancare aparţinând aceluiaşi inculpat.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.