Un vid legislativ afectează grav bugetul Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Brașov

Un vid legislativ afectează grav bugetul Unității de Primiri Urgențe (UPU-SMURD) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov, potrivit unui semnal de alarmă tras de șefa structurii medicale, dr. Cristina Vecerdi, potrivit Agerpres.

Într-o conferință de presă susținută vineri, dr. Vecerdi a explicat că UPU Brașov este nevoită să suporte costurile investigațiilor pentru pacienți trimiși de alte spitale din județ, fără posibilitatea de a deconta aceste cheltuieli, dacă pacientul nu rămâne internat în cadrul SCJU.

„Există o nereglementare legislativă legată de pacienţii care sunt trimişi din camerele sau compartimentele de primiri urgenţe ale altor spitale care nu pot efectua anumite investigaţii imagistice sau paraclinice de laborator. Pacienţii sunt trimişi – şi nu mă refer la pacientul critic, ci la cei care nu îşi găsesc diagnosticul paraclinic în acel spital – şi noi îi finalizăm diagnosticul, iar el se întoarce în spitalul respectiv să se interneze, pentru că cei care pot fi trataţi în spitalele respective se întorc acolo. Problema este că noi, această cheltuială, nu o putem recupera. (…) Consider că este o lacună legislativă. Noi, SCJU Braşov, prin discuţii intermanageriale, nu am reuşit să reglementăm acest lucru cu alte spitale, prin protocoale de colaborare. Este clar că spitalele din zonele limitrofe «profită» de această lacună”, a afirmat şefa UPU-SMURD Braşov.

Citeste și:  Șofer de 19 ani, urmărit de poliție pe străzile din Făgăraș

Această situație pune presiune pe bugetul deja redus al unității de urgență, într-un context în care numărul de prezentări este în creștere alarmantă.

Potrivit datelor prezentate de Agerpres, numărul pacienților care s-au adresat UPU-SMURD Brașov a crescut semnificativ:

  • 2023: 72.902 pacienți, dintre care 56.905 externați după investigații.
  • 2024: 84.176 pacienți, dintre care 69.685 externați.
  • 2025 (ianuarie – mai): 34.426 pacienți, sub o treime fiind cazuri grave.

Paradoxal, în timp ce presiunea pe UPU crește, bugetul pe 2025 este cel mai scăzut din ultimii cinci ani, potrivit dr. Vecerdi. Această disproporție între volumul de muncă și resursele alocate riscă să afecteze calitatea actului medical și sustenabilitatea sistemului de urgență local.

Citeste și:  Autobuzele 140 Brașov – Zărnești au revenit pe traseul obișnuit. Programul de circulație rămâne neschimbat

Dr. Vecerdi a subliniat că spitalele din zonele limitrofe trimit pacienți către SCJU Brașov pentru investigații complexe, pe care nu le pot efectua, fără a contribui financiar. Deși între UPU și SCJU există un protocol intern care permite decontarea serviciilor pentru pacienții internați, astfel de protocoale nu pot fi legal încheiate cu alte spitale din județ, ceea ce creează un dezechilibru financiar major.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.