„Up To Postăvaru“ ediția a doua – trei zile de alergare montană, mountainbiking și downhill, în Poiana Brașov

Specialized România, Click4sport, Kronstadt Cycling și NH Bike, în parteneriat cu Primăria Brașov și Asociația de Turism Poiana Brașov, organizează în perioada 9-11 septembrie 2022, cea de-a doua ediție a competiției „Up To Postăvaru“, un eveniment cu probe de alergare montană, e-bike , mountainbiking și – în premieră după 17 ani în Poiana Brașov – downhill în cadrul Campionatului Național.

Evenimentul este o oportunitate pentru Poiana Brașov de a se promova ca destinație sportivă outdoor și de a atrage cât mai mulți turiști amatori de alergare, MTB, E-MTB, cât și de Downhill/Enduro. Ca și destinație all season, se va putea adăuga valoare de acum înainte și pe sezonul de vară, întrucât, atât din punct de vedere al reliefului, cât și al infrastructurii, stațiunea oferă posibilități variate de a petrece timpul în aer liber.

„Conceptul evenimentului este de a pune împreună mai multe probe și partea de downhill, de campionat național, se va desfășura timp de două zile, vineri și sâmbătă și în ziua de duminică avem efectiv conceptului inițial de Up To Postăvaru, un concurs în care trei probe – mountain bike, mountain bike electric și alergare – iau startul în zona clubului Rossignol, cu un finish sus la Yager Chalet. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, traseul E-Bike a fost schimbat, este mai lung, are 24 de kilometri și pune împreună trasee deja existente de mountain biking din zona Brașovului și a Poienii Brașov și secțiuni din noile trasee construite și date în folosință anul acesta. Încurajez brașovenii să vină să participe la evenimentul Up to Postăvaru. Avem zone semnalate special pentru spectatori, traseul de downhill este un traseu spectaculos, downhill-ul este un sport foarte spectaculos ce presupune parcurgerea traseului la vale, pe timp, pe niște biciclete speciale. Lumea care face treaba asta nu o face pentru prima oară. Este exact ca la gimnastică. Ai în spate niște mii de ore de antrenament până când să te sui pe bicicletă să mergi la vale, deci nu discutam despre extrem, despre adrenalină, discutam despre sport, despre fair play. Așadar invit pe toată lumea să vină să vadă evenimentul și menționez pe această cale și că avem încă înscrierea deschisă. Se poate înscrie lumea până până pe data de 7 septembrie la una din cele patru probe: proba de alergare, proba de mountain bike, proba de mountain-bike biciclete electrice și partea de Campionat Național de Downhill. Vă așteptăm în Postăvaru’“, a declarat Tudor Geangălă, președintele Kronstadt Cycling Brașov.

Citeste și:  Structurile MAI au intervenit la peste 3.700 de evenimente în ultimele 24 de ore, dintre care peste 2.200 au vizat menținerea ordinii publice

Weekendul debutează cu Campionatul Național de Downhill (co-organizat împreună cu NH Bike), care se va desfășura în zilele de vineri, 9 septembrie, și sâmbătă, 10 septembrie, prima zi pentru antrenamente și a doua pentru manșele de calificări și finală. Ne așteptăm sa vedem concurând aproximativ 150 de sportivi. Traseul de downhill va avea o lungime de aproximativ 2,5 km, fiind special amenajat și delimitat.

Competiția se va desfășura pe traseul de downhill, pe Drumul Roșu și câteva poteci, cum ar fi Familialul de Schi, traverseul către pârtia Bradu, partea inferioară a traseului Blue Line. La CN Downhill, spectatorii pot admira zona de start, din zona Lacului Ruia, sau zona de finish, din zona garajelor ratracelor, sau pot vedea concurenții pe parcursul traseului, in zonele special amenajate și semnalizate de către organizatori.

Downhill-ul este disciplina regină a mountain biking-ului, probabil cea mai complexă ramură a acestuia. Constă în coborârea, contratimp, a unui traseu accidentat, abrupt, cu jump-uri, drop-uri și multe alte elemente. Downhill-ul se bucură de o popularitate foarte mare la nivel global și începe să prindă amploare și în România.

Traseele de biciclete nou construite în Poiana Brașov reprezintă un punct de plecare important pe drumul pe care îl are de parcurs Brașovul pentru a atrage practicanți de mountain biking relevanți ca număr pentru capacitatea de cazare disponibilă.

Evenimentele sportive organizate aici sunt un foarte important vector de imagine în procesul de a promova Municipiul Brașov ca destinație pentru mountain biking. În acest demers, Primăria Brașov ne-a susținut din toate punctele de vedere, alăturându-se echipei noastre ca și partener în organizarea acestui concurs.

„Este un moment mult așteptat în primul rând de comunitatea de mountain bike brașoveană, o comunitate foarte entuziastă, o comunitate activă, o comunitate care de ani de zile visează să avem un bike park la nivel european, aici, în Poiana Brașov. Și este foarte important să subliniem că ceea ce se întîmplă în acest weekend este doar încununarea unor eforturi de ani de zile ale comunității. În primul rând, primele trei trasee care sînt deja deschise au fost donate și au fost dezvoltate cu efortul voluntar și cu contribuția privată a comunității. Următoarele, pe care le facem noi, Primăria Municipiului Brașov, două dintre ele vor fi deschise pînă la finalul acestui an – primul chiar în următoarele săptămâni, ultimul, la finalul anului viitor. Vom avea astfel la Brașov cel mai fain bike parc din țară, cu aproximativ 20 de kilometri de trasee. În acest weekend vom avea, iată, un eveniment, Up To Postăvaru, aflat la a doua ediție, care deja pune Poiana Brașov în loc de frunte în sfera evenimentelor gravitaționale, prin organizarea Campionatului Național de Downhill. Este prima oară după 10 ani când avem acest campionat la Brașov și se reînnoadă o frumoasă tradiție pe care sperăm să o continuăm și în anii următori, atât la nivel de campionate naționale cât și de evenimente internaționale. Și vreau să mulțumesc organizatorilor, să îi felicit pentru eforturi, și tuturor participanților să le doresc succes pentru că nu vorbim doar de campionatul național de Downhill, ci vorbim și de o cursă de E-Bike, vorbim de alergare montană, va fi un weekend plin de energie și de entuziasm în Poiana Brașov“, a spus primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Restaurantul Panoramic va renăște: ANA TELEFERIC Brașov promite o transformare spectaculoasă a simbolului orașului de pe Tâmpa

Organizatorii transmit ca au susținerea Federației Române de Ciclism spre a organiza în Poiana Brașov Campionatul Național de Downhill în anii 2022 și 2023, element ce ne va califica pentru a participa la procesul de selecție pentru organizarea Campionatelor Europene la Downhill în 2024.

Acest demers a fost deja pus în mișcare și vine ca o completare a organizării, în 2024, a Campionatelor Europene de MTB XCO la Cheile Grădiștei.

Genul acesta de eveniment este difuzat TV în peste 20 de țări (pachetul media vizează aceeași expunere pe care o are Eurovision-ul) și doar taxa de organizare a evenimentului plătită Uniunii Europene de Ciclism se ridică la 200.000 euro. Pentru a transforma în viitor evenimentul într-unul de tip UCI C1 (cel mai înalt nivel), cu participare internațională, urmărim desfășurarea a două Campionate Naționale în Poiana Brașov, în doi ani consecutivi, ceea ce va aduce ca si consecință pozitivă, transformarea acestui eveniment în Campionat European. Asta înseamnă mai mulți concurenți, mai mult public, internațional, așadar notorietate pentru Brașov și Poiana Brașov. Avem nevoie de astfel de evenimente pentru a face cunoscut sportul acesta în România și pentru a putea dovedi cât venit suplimentar aduce, dar, de asemenea, și publicitate.

Citeste și:  Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române

Ziua de duminică, 11 septembrie reunește atât cicliștii, cât și alergătorii, testând rezistența și antrenamentul sportivilor. Probele reprezintă o provocare atât pentru profesioniști cât și pentru amatorii bine antrenați.

Organizatorii estimează că peste 300 de participanți se vor alinia la start pentru probele de MTB și alergare. Start-ul se va da pe platoul Clubului Rossignol din Poiana Brașov (din platoul de lângă garajele ratracelor), traseul având finish-ul sus în masivul Postăvaru, în dreptul cabanei Yager Chalet. Distanța traseului va fi de aproximativ 9,8km, cu o diferență de nivel pozitivă de 890m. Circulatia nu va fi obstrucționată, decât in momentul startului, timp de 10 minute.

Pentru proba de E-MTB (Mountain Biking cu biciclete electrice), unde ne așteptăm să ia startul în jur de 150 de participanți, am pregătit anul acesta un traseu NOU, cu o distanță de aproximativ 25 km, cu o diferență de nivel de 2230 m. Traseul va putea fi parcurs cu o singură baterie, care va fi sigilată înainte de start. Punctul de plecare este tot din dreptul Clubului Rossignol, iar concurenții vor avea 3,5 ore pentru parcurgerea traseului până la linia de finish din dreptul cabanei Yager Chalet.

Pentru EMTB, MTB și alergare, spectatorii se pot opri pe-Familialul de Schi, pârtia Bradul, Cariera de Piatră, partea inferioară a traseului albastru de biciclete, cu ieșire către pârtia Lupului inferior, Drumul Roșu în zona lacului din platoul Ruia.

Traseele de bicicletă vor funcționa în regim de bike park, cu excepția Monkey Business, pe care se va ține Campionatul de Downhill în data de 9-10 septembrie.

De asemenea, ultima secțiune a traseului albastru, cu ieșire către traversarea Lupului Inferior, va fi închisă pe perioada probelor de alergare și MTB (11 septembrie). Fluxul pietonilor pe data de 9-10 septembrie va fi marcat în zona de finish, care cuprinde platoul de lângă garajele ratracelor, precum și în zona de start, în platoul Ruia.

Organizatorii isi doresc ca de la an la an, competiția Up to Postăvaru să crească în amploare și să capete dimensiunile unui adevărat festival de sporturi outdoor atât în Postăvaru, cât și în Brașov, eveniment de care comunitatea brașoveană, turiștii din Poiana Brașov și sportivii să se bucure în fiecare sezon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.